Ook luizen dol op selfies
Foto: REUTERS

De centra voor leerlingen­begeleiding (CLB) krijgen steeds meer meldingen van luizenuitbraken op middelbare scholen. Eén van de oorzaken? Selfies.

‘Wat is dat toch dit schooljaar met die luizenplagen in het middelbaar? Nog nooit kwamen luizen zo vaak voor.’ Een leerkracht van een grote middelbare school plaatste het bericht onlangs op Facebook.

Geen lokale plaag

Dat het niet zomaar om een lokale plaag gaat, blijkt uit navraag bij de koepel van de vrije CLB’s en de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg. Beide instanties bevestigen dat ze de voorbije jaren meer meldingen krijgen van luizen in het middelbaar, terwijl dat vroeger vooral basisscholen waren.

Exacte cijfers zijn er niet, maar een ­studie in Nederland bevestigt dat in de leeftijdsgroep van 13 tot 18 jaar liefst 19 procent last heeft van de beestjes. Volgens de vrije CLB-koepel zitten selfies daar voor iets tussen. ‘Meestal komen de luizen in het middelbaar van een jonger broertje of zusje, maar omdat jongeren zoveel selfies nemen en ze daarbij tegen elkaar leunen, is het veel makkelijker voor luizen om van het ene hoofd naar het andere te springen’, zegt directeur Stefan Grielens. ‘Vooral de meisjes met ­lange haren hebben er last van.’

Luizenjacht

Vervelend, maar we mogen het probleem ook niet overroepen, zegt Grielens. ‘Vroeger hadden we het idee dat we luizen helemaal konden uitroeien, nu heerst het besef dat we moeten leren leven met de beestjes. We roepen ouders natuurlijk op om af en toe hun kind te controleren en het de school te melden als het luizen heeft.’

Wie toch met beestjes zit, gebruikt volgens de CLB’s beter geen luizenshampoos, maar de natte kam. Daarbij was je eerst het haar met een gewone shampoo, dan breng je conditioner aan en kam je het haar met een gewone en een luizenkam.