Michael Rösch klaar voor Winterspelen: “Florent Claude en ik vertegenwoordigen België in biatlon”
Foto: IMAGEGLOBE

België stuurt voor het eerst biatleten naar de Olympische Winterspelen. Michael Rösch (34) kondigt zaterdag op Facebook aan dat ons land voor Pyeongchang (9-25 februari) twee quotaplaatsen krijgt in het biatlon bij de mannen. “Florent Claude (26) en ik vertegenwoordigen de Belgische kleuren op de Olympische Spelen 2018”, stelt de tot Belg genaturaliseerde Duitser. Verder is er voor België ook een quotaplaats in het langlaufen, eveneens een primeur.

“Een historische dag voor het Belgische biatlon”, zo klinkt het. “Sinds gisteren is het officieel. Florent Claude en ik vertegenwoordigen de Belgische kleuren op de Olympische Spelen 2018. Dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.”

Claude en Rösch verwierven de voorbije jaren de Belgische nationaliteit. Rösch behaalde met de Duitse aflossingsploeg goud op de 4x7,5 km tijdens de Spelen van 2006 in Turijn. Claude kwam in de jeugd uit voor Frankrijk.

Met zijn tweede deelname aan de Winterspelen gaat voor Rösch een droom in vervulling, door enkele tegenslagen miste hij de Winterspelen van 2010 en 2014. Hij zamelde meer dan 24.000 euro in via crowdfunding om zijn seizoen te financieren.

Rösch meldt verder dat België ook een quotaplaats heeft verkregen in het langlaufen. Dat ticket gaat normaal gezien naar de Oostkantonner Thierry Langer (26).

De definitieve selectie moet nog bevestigd worden door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). Maandag komt de raad van bestuur van het BOIC bijeen om de laatste knopen door te hakken. Vast staat al wel dat het om de grootste naoorlogse Belgische delegatie voor de Winterspelen zal gaan en mogelijk zelfs de grootste aller tijden. In 1936 vaardigde ons land 27 atleten af naar Hitlers “Nazi-Spelen” in Garmisch-Partenkirchen. Vier jaar geleden bestond het team uit zeven atleten.