Turkije zet grondtroepen in tegen Koerden in Syrië
Turkse troepen op de grens met Syrië Foto: REUTERS

Het Turkse leger is gestart met een grondoffensief in de Noord-Syrische regio Afrin, die momenteel nog gecontroleerd wordt door Koerdische milities. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zaterdag meegedeeld.

Erdogan kondigde de start van de ‘actieve grondoperatie’ aan in een televisietoespraak. Concrete details over de actie werden er niet gegeven. Wel benadrukte de president dat het de bedoeling is om daarna ook in Manbij een actie te beginnen.

Afrin valt onder de controle van YPG (Koerdische Volksbeschermingseenheden). Die Koerdische militie was in Syrië een van de belangrijkste bondgenoten van het Westen in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Maar Turkije beschouwt YPG als een Syrische tak van de verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Ook de stad Manbij, iets verder naar het oosten, wordt door YPG gecontroleerd.

Luchtaanvallen

Turkije meldde eerder op de dag ‘uit wettige zelfverdediging’ posities van YPG (Koerdische Volksbeschermingseenheden) te hebben beschoten. Het was een reactie op beschietingen die plaatsvonden in Afrin, zo klinkt het. Momenteel valt de regio Afrin onder de controle van de Koerdische milities. Vrijdag had Turkije ook al aanvallen uitgevoerd op Koerdische milities in Noord-Syrië.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig