Kabinet-Jambon volgt situatie transitmigranten ‘van minuut tot minuut’ op
Foto: BELGA

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) plant de komende dagen overleg met de verschillende overheden en bevoegde diensten over de problematiek van de transitmigranten. Bedoeling is te analyseren of en welk verband er is tussen de plaatsen waar problemen worden vastgesteld. Eens alles in kaart is gebracht, kunnen eventueel concrete maatregelen volgen.

Nog maar een week geleden maakte de vicepremier gewag van een gevoelige aangroei van transitmigranten aan het Noordstation in Brussel. Volgens Jambon had het stopzetten van de uitwijzingen vanuit ons land naar Soedan daarvoor gezorgd. ‘Netwerken zijn verdorie goed op de hoogte zijn en goed georganiseerd’, zei hij in De Afspraak op Vrijdag. In het weekend kwam evenwel kritiek op Jambons uitlatingen.

Een week later, in de nacht van donderdag op vrijdag, was er op de snelwegparking aan de E40 in Groot-Bijgaarden een incident tussen een groep transitmigranten en agenten van de federale politie. De parking staat bekend als een plaats waar migranten proberen in te breken in vrachtwagens, om zo uiteindelijk Groot-Brittannië te bereiken. ‘Er was een waarschuwingsschot nodig om de toestand te kalmeren’, zei woordvoerder Peter De Waele in De Ochtend.

 

Problemen met transitmigranten op snelwegparkings baart de provinciegouverneurs in ons land zorgen. Carl Decaluwé (West-Vlaanderen) zegt aan de VRT dat hij voor hulp ‘zowel naar de Vlaamse als de federale overheid’ kijkt. ‘Iedereen moet ons helpen. Anders kunnen we de situatie niet meer beheersbaar houden.’

Helikopterview

De woordvoerder van minister Jambon verzekert vrijdagavond dat het kabinet het dossier ‘van minuut tot minuut’ opvolgt. Er is naar verluidt alvast contact geweest met gouverneur Decaluwé, en er zal de komende dagen nog overleg volgen - zowel met de verschillende betrokken overheden als met de nodige diensten.

‘Voor ons is het belangrijk om vanuit veiligheidsperspectief een helikopterview te hebben’, legt Jambons woordvoerder uit. Dat komt erop neer dat wordt bekeken of er links zijn tussen de verschillende plaatsen waar transitmigranten opduiken. Indien daar een samenhang is, kunnen concrete maatregelen volgen. ‘We gaan alles doen om de problematiek goed in kaart te brengen. We gaan niet dweilen met de kranen open’, luidt het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig