‘Seksueel misbruik schering en inslag bij Verenigde Naties’
VN Veiligheidsraad Foto: AFP

De Verenigde Naties hebben in het verleden weinig tot niet opgetreden tegen grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse krant The Guardian bij tientallen medewerkers.

Het onderzoek van The Guardian focust niet op de wantoestanden van de VN-blauwhelmen tijdens verschillende vredesoperaties, maar op seksueel misbruik binnen de gebouwen van de Verenigde Naties over de hele wereld.

Uit gesprekken met VN-medewerkers in meer dan tien landen blijkt dat de VN niet hardhandig optreedt tegen seksueel misbruik of verkrachting. Tientallen getuigen spreken van het stilhouden van grensoverschrijdend gedrag.

Vijftien geïnterviewden gaven aan dat ze de laatste vijf jaar geconfronteerd werden met seksueel overschrijdend gedrag. Dat varieert van verbale agressie tot verkrachting. Zeven van hen dienden effectief een klacht in. ‘Als je dat doet, is je carrière voorbij. Zeker als je een consultant bent’, aldus een van de vrouwen. De vermeende daders, waaronder zeker één hooggeplaatste medewerker, bleven meestal buiten schot. De ombudsman kon naar eigen zeggen weinig veranderen omdat hij zelf bedreigd werd door hogere kaderleden.

Bij de Verenigde Naties werken wereldwijd zo’n 44.000 mensen. De secretaris-generaal, Antonio Gutteres, heeft beloofd om dit soort misbruik aan te pakken. De VN heeft een advocaat aangesteld voor de slachtoffers en er wordt een werkgroep aangesteld om verschillend maatregelen uit te werken.