Maatregel 500 euro onbelast bijverdienen wordt geblokkeerd
Rudy Demotte (PS), minister-president van de Franse Gemeenschap. Foto: Photo News

De Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) roept een belangenconflict in tegen de federale maatregel om 500 euro per maand onbelast bij te verdienen. PS, CDH en Défi werkten daarvoor samen met oppositiepartij Ecolo.

De Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) trekt aan de alarmbel. Ze roept een belangenconflict in tegen de federale maatregel uit het Zomerakkoord om 500 euro per maand onbelast bij te verdienen. Daarover moest nog gestemd worden in de Kamer, maar door het belangenconflict loopt de zaak nu zeker zestig dagen vertraging op. 

Rudi Demotte (PS), de minister-president van de Franse Gemeenschap, dreigde in het Overlegcomité al een tijdje met deze stap. Hij is misnoegd over het gebrek aan overleg met de federale regering, terwijl de maatregel ook op het terrein van de Franse gemeenschap komt. Hij vreest voor de kwaliteit van de jobs en een 'déprofessionalisation'

De motie werd in het parlement van de Franse Gemeenschap ingediend door de meerderheidspartijen PS, CDH en Défi. Maar die komen samen niet aan de nodige drievierde meerderheid. Ecolo leverde vanuit de oppositie de ontbrekende stemmen. 

De ecologisten hielden er nochtans de spanning in. Gisteren, tijdens de bespreking van de motie in commissie, wees Ecolo-parlementslid Alain Maron erop dat er de voorbije zes maanden al vier keer een belangenconflict werd ingeroepen tegen een federale beslissing. Voor de groenen moet dit het ultieme wapen blijven, en moet daar dus spaarzamer mee omgesprongen worden. 

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) deed vandaag nog een laatste poging tot overleg, maar zonder resultaat. Eerder had ze al voorgesteld om de onderdelen die raken aan de bevoegdheden van de COCOF later te behandelen, maar ook dat leverde niets op. 

En nu? 

Het belangenconflict heeft als onmiddellijk gevolg dat er nu gedurende zestig dagen naar een oplossing moet gezocht worden. In de motie wordt onder meer voorgesteld om samen met de sociale partners, de gewesten en de gemeenschappen de impact van de maatregel te onderzoeken, sector per sector. 

Het onbelast bijverdienen was een van de pijlers van het Zomerakkoord van de federale regering. Voor Open VLD was het een belangrijke maatregel. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig