Tien jaar cel voor koppel dat zoontje uren op ijskoud balkon liet staan
Vijftien uur lang lieten de ouders het zesjarige jongetje op dit terras in Sint-Joost-ten-Node staan. Foto: rr

Het hof van beroep van Brussel heeft vrijdag een koppel veroordeeld tot tien jaar effectieve celstraf voor foltering, onmenselijke behandeling en onthouding van voedsel van hun kind. Op 26 december 2016 hadden ze hun toen zesjarige zoon vijftien uur lang in de kou op het balkon laten staan.

In eerste aanleg was de moeder veroordeeld tot zes jaar cel, de stiefvader was veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan de helft met uitstel.

De twee hadden zelf de hulpdiensten verwittigd met de melding dat de jongen een val had gemaakt. Maar bij hun aankomst in de flat waar het koppel woonde, in de Verbondstraat in Sint-Joost-ten-Node, stelden de ambulanciers vast dat het jongetje bewusteloos en onderkoeld was. Het was hen meteen duidelijk dat het kind ondervoed was en tekenen van mishandeling vertoonde. Hetzelfde gold voor zijn tweelingzusje.

Op de dag van de feiten had de stiefvader het jongetje in de keuken betrapt toen het een pannenkoek wilde eten. Het kind werd ‘s ochtends omstreeks 05.00 uur in de kou op het balkon gezet en moest daar blijven tot 20.00 uur ‘s avonds.

Het hof hield voor zijn uitspraak rekening met de perverse en manipulatieve persoonlijkheid van de moeder, en de zware ernst van de feiten, waarbij het leven van de kinderen in gevaar werd gebracht.

De 21-jarige man en 31-jarige vrouw leerden elkaar via het internet kennen. Ze maakten beiden deel uit van een strenge katholieke groepering, en gaven toe hun kinderen wel vaker te straffen door hen onder een ijskoude douche te zetten, op te sluiten op het balkon of geen voedsel te geven.

De moeder zit sinds de feiten in voorhechtenis. Voor de stiefvader werd geen onmiddellijke aanhouding gevraagd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in