Jinnih Beels, politiek dakloos na het einde van de Antwerpse lijst Samen, zal opkomen op de lijst van SP.A voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar ze blijft onafhankelijk.

In oktober stelden Wouter Van Besien (Groen) en Tom Meeuws (SP.A) Jinnih Beels voor als tweede kandidaat op hun progressieve bondgenootschapslijst Samen voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen. Ze was de eerste van meer dan tien onafhankelijke kandidaten die de lijst moesten bevolken. Sinds de samenwerking tussen de groenen en socialisten sneuvelde, na het uitlekken van details rond het ontslag van Meeuws bij De Lijn in 2015, beraadde de voormalige politiecommissaris zich over haar politieke toekomst.

Beels kiest nu voor SP.A. Dat heeft ze op een persconferentie bekendgemaakt. 'Ik heb niet de tijd gehad om te rouwen. Het Samen-verhaal is gestopt. Ik heb er veel voor opgegeven, ik heb er mijn hart in gestoken en ik was kwaad op Wouter en Tom. Ik heb besloten na lang wikken en wegen, niet lang genoeg naar mijn zin maar goed, om als onafhankelijke op de lijst van SP.A te gaan staan.'

Tom Meeuws heeft haar opnieuw gevraagd, nadat hij haar eerst had aangebracht voor Samen, en ze is daar op ingegaan. Op de persconferentie stelde Beels 'loyaal' te zijn. 'Het was de SP.A die mij binnengehaald heeft, we moeten daar niet flauw over doen. Vandaar mijn keuze.' Overigens liggen 'de accenten van SP.A' haar iets meer na aan het hart, klinkt het.

Welke plaats ze op de lijst krijgt, moet nog besproken worden. 

'Dit was geen evidente keuze', zegt SP.A-voorzitter John Crombez. 'Er was een goede band tussen de drie toppers van Samen (Groen-topman Wouter Van Besien, SP.A'er Tom Meeuws en Beels,red.).'

De partijwoordvoerder van Groen laat weten niet verrast te zijn. 'We wensen haar alle succes toe.'

Voor ze politiek actief werd, was Beels, die half-Indische roots heeft, lange tijd hoofd van de cel diversiteit bij de Antwerpse lokale politie. Daarna ging ze aan de slag bij de Mechelse politie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig