Geen treinen, geen vliegtuigen, geen trams, geen bussen, geen veerboten, afgesloten snelwegen, omgewaaide bomen, omgeblazen vrachtwagens en voor miljoenen euro’s schade. In Nederland veroorzaakt de storm heel wat overlast.

In verschillende provincies in Nederland werden donderdag windstoten waargenomen tot 130 kilometer per uur, in sommige gevallen zelfs tot 140 kilometer per uur. Daar was code rood van kracht.

De wind boven de Noordzee is inmiddels afgenomen, maar op het land woedt de storm voort, meldt het KNMI. Om 15.00 uur werd code rood en oranje ingetrokken. De komende uren geldt wel nog code geel.

Twee dodelijke slachtoffers

In Nederland zijn al minstens twee mensen omgekomen door de storm. Nabij Olst is een 62-jarige man uit Zwolle omgekomen nadat hij dikke tak op zich kreeg. De man stapte uit zijn vrachtwagen om een tak op de weg te verplaatsen, maar werd vervolgens door een andere tak dodelijk geraakt.

De storm heeft voor minstens 50 miljoen euro schade aangericht, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. 'Daar kunnen nog tientallen miljoenen bijkomen.'

 

Bij een tweede slachtoffer viel een boom rechtstreeks op de auto. Een 62-jarige Enschedeër werd hierdoor dodelijk geraakt. Mogelijk viel er ook nog een derde slachtoffer. De politie meldde dat er een man door een plexiglasconstructie is gevallen. Of dit als gevolg van harde windstoten komt, is nog onduidelijk.

De Nederlandse 112-centrale verwerkte ’s voormiddags meer dan 1.000 telefoontjes per kwartier. Er waren 180 beschikbare lijnen en 38 centralisten die meldingen aannamen. Op een normale ochtend zijn dat er 8, meldt de politie op Twitter.

Code rood in Nederland: minstens twee doden
Foto: AP

Windkracht 11

De zwaarste windstoot van donderdag was 143 kilometer per uur bij Hoek van Holland. Daar stond windkracht 11, en het scheelde niet veel of het was windkracht 12, een orkaan. Ook bij IJmuiden werd windkracht 11 gemeten. Bij De Bilt woei een rukwind van 122 kilometer per uur, de zwaarste windstoot sinds 1990.

Door de zware windstoten vonden er veel ongevallen met vrachtwagens plaats. ‘Ruim dertig omgevallen vrachtwagens hebben we geteld’, meldt de verkeerscentrale ANWB aan het Algemen Dagblad. ‘Allemaal leeg. Dan zijn het windvangers. De chauffeurs kennen de gevaren, maar ze nemen de gok.’

De wind heeft ook fietsers van dijken geblazen, onder meer langs de Maas bij Ammerzoden. Behalve een nat pak liepen de fietsers voor zover bekend geen verwondingen op.

Studenten hoeven niet naar colleges, dierentuinen sloten hun deuren. Dakpannen waaiden over straten en bij Gouda botste een trein tegen een trampoline op het spoor.

Code rood in Nederland: minstens twee doden
Foto: EPA-EFE

Treinverkeer

Vanwege de storm heeft de NS sinds 11.00 uur al het treinverkeer stilgelegd. Ook veel regionale treinen rijden niet. Het is niet bekend hoelang dat gaat duren. Volgens spoorbeheerder ProRail wordt de omvang van de schade, en dus ook de duur van de reparaties, pas duidelijk als de storm luwt.

Op Schiphol is het vliegverkeer zeer beperkt. De luchthaven besloot rond 11.15 uur het vliegverkeer stil te leggen en volgens een woordvoerder blijft dit voor inkomende vluchten zeker gelden tot het middaguur. Incidenteel vertrekt er nog een vliegtuig. Tot nu toe zijn zeker 260 vluchten geannuleerd. Het gaat vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen.

Code rood in Nederland: minstens twee doden
Foto: AFP