Aan de slag met de beeld-in-beeld-functie op de nieuwe Android
Foto: rr
De Picture-in-Picture-functie die je wellicht al kent van je televisie is voortaan ook beschikbaar op de smartphone, als nieuwe feature in Android 8.0 Oreo. We leggen even uit wat je er zoal mee kan doen.

Beschik je over een smartphone met het hagelnieuwe Android 8.0, dan zal je de PiP-functie wellicht eerst nog even moeten activeren. Ga daarvoor achtereenvolgens naar Instellingen, Apps & meldingen, Geavanceerd, Speciale toegang en kies daar voor Beeld-in-Beeld. Op ons testtoestel, een Huawei Mate 10 Pro, zat de functie zelfs nóg dieper weggestopt en moesten we (na Apps & Meldingen) nog een omweg maken via Apps, Instellingen.

Zwevend venster

In het menuonderdeel Beeld-in-Beeld zie je meteen welke geïnstalleerde apps compatibel zijn met de nieuwe functie. Daaronder uiteraard veel toepassingen van Google zelf (YouTube, Maps, Duo en Chrome onder andere), maar bijvoorbeeld ook WhatsApp, Netflix en de populaire mediaspeler VLC. Je kan de PiP-functie hier desgewenst per applicatie in- of uitschakelen.

Om in een app als Maps of YouTube van de normale weergave naar een PiP-venster te schakelen, hoef je nu enkel nog op de (ronde) home-knop van je smartphone te drukken. De toepassing verandert dan in een klein venster dat als het ware boven de Android-interface ‘zweeft’. Je kan het venster vrij verplaatsen en ondertussen tal van andere dingen doen. Een sms opstellen terwijl je toch zicht blijft houden op je navigatieaanwijzingen bijvoorbeeld, of je e-mail checken tijdens een minder spannend moment in je favoriete Netflix-serie.

Om de Picture-in-Picture-weergave te beëindigen volstaat het om het venstertje even naar de onderkant van het scherm te vegen. Of je klikt op het vierkantje in het PiP-beeld om de app opnieuw schermvullend te maken.