Ontwikkelaar FiftyThree gooide in 2012 hoge ogen met het tekenprogramma Paper, dat door Apple destijds werd uitgeroepen tot iPad-app van het jaar. Het bedrijf lanceerde zopas een nieuwe applicatie. Die luistert naar de naam Paste en moet het makkelijker maken om presentaties in elkaar te steken.

Net als met Microsoft PowerPoint kun je met Paste allerlei soorten presentaties creëren – van een zakelijke uiteenzetting met of zonder cijfermateriaal over de agendapunten voor een meeting tot een kleurrijk moodboard. De grote troef van de app is eigenlijk identiek aan die van het prijswinnende Paper: heel eenvoudig in het gebruik, maar toch ruim voldoende functionaliteit om tot mooie resultaten te komen.

Automatisch gesynchroniseerd

Om te beginnen kan je heel makkelijk uiteenlopende content toevoegen aan je ‘decks’, zoals presentaties in Paste worden genoemd. Denk aan een foto, video of gif-bestand, maar ook aan volledige documenten, zoals pdf’s of rekenvellen met grafieken. Wanneer je een URL invoegt verschijnt er zelfs keurig een voorvertoning van de desbetreffende website op je deck, compleet met een achterliggende schaduw en automatisch geformatteerd (rekening houdend met de andere tekst of foto’s op een slide). Op foto’s en filmpjes in de presentatie kan trouwens probleemloos worden ingezoomd, omdat Paste ook de originele beelden mee opslaat.

De app leent zich ook prima om in teamverband aan presentaties te sleutelen. Per mail uitgenodigde collega’s kunnen de decks bekijken, bewerken of becommentariëren met een tekst of emoji, zoals een duimpje omhoog. Helemaal tevreden over je werk? Dan kan je de presentatie delen aan de hand van een weblink of converteren naar het pdf-formaat.

Overigens worden de presentaties op je iOS-toestel automatisch gesynchroniseerd met de Paste-website en omgekeerd. Decks creëren of aanpassen kan dus ook via de browser van je Windows-pc of Mac.

De Paste-app is beschikbaar voor iPhone en iPad, maar komt uiteraard het best tot zijn recht op het grote scherm van Apples tablet. De gratis versie ondersteunt drie decks, voor bijkomende projecten is een abonnement vereist waarvoor je maandelijks 8 dollar betaalt – omgerekend zo’n 6,5 euro.