Bij de storm die donderdag over ons land trok, is een vrouw in Grez-Doiceau overleden toen een omgewaaide boom op haar auto viel. Elders vielen verschillende gewonden en raakten gebouwen beschadigd. Er was ook een tijdlang hinder bij het openbaar vervoer.

Het heeft donderdag voormiddag stevig gestormd in België. Op verschillende plaatsen werden windsnelheden ver boven de 100 kilometer per uur gemeten. Op Vlaams-Brabant na was daarom in heel Vlaanderen code oranje van kracht. Men hield dus rekening met ernstige schade.

Noodnummer 1722 was urenlang actief. Onder meer in Antwerpen werd overbelasting gemeld en moest een afzonderlijk callcenter opgericht. In Gent raadde de brandweer aan om voor niet-dringende interventies het e-loket op de website van de brandweerzone te gebruiken.

Hinder op sporen

De hele voormiddag werden her en der problemen op het spoor gemeld. Onder meer op de lijn Brussel-Dendermonde deden zich twee incidenten voorgedaan die het treinverkeer hinderden. Iets na de middag werden de obstakels van de sporen verwijderd en kon het verkeer weer normaal verlopen. Op de spoorlijn Kortrijk - Brugge werd plasticverwijderd en werden herstellingswerken aan de bovenleiding uitgevoerd. 

Voor de meest actuele informatie over hinder op het spoor kunt u op de website van de NMBS terecht.

Ook op spoorlijn Herentals - Turnhout waren herstellingswerken nodig. Omstreeks 16 uur reden daar nog steeds vervangbussen. Op de spoorlijn tussen Zedelgem en Torhout belandde dan weer een trampoline op het spoor.

De Lijn meldde problemen in Antwerpen.

In Nederland zijn al drie mensen omgekomen door de storm. In ons land is voorlopig één dode geteld, een vrouw die door het bos van Beausart reed, in Grez-Doiceau in Waals-Brabant. Ze stierf nadat een boom op haar wagen viel. Het dodelijke incident gebeurde rond 10.30 uur.

In Antwerpen wordt melding gemaakt van vier gewonden. Eén vrouw is er erg aan toe. Zij kreeg een metalen plaat tegen het hoofd in de Lakenstraat. Een andere  vrouw raakte gewond toen een dakpan door een koepel in haar woning viel. In Hoboken viel een boom op een schoolbus, maar daarbij vielen geen gewonden.

In Gent viel een boom aan de Nieuwewandeling op een rijdende auto. Er vielen geen gewonden, maar een vrouw die op de passagierszetel zat, raakte wel in shock.

Op heel wat plekken in het land raakten daken beschadigd. Dat gebeurde onder meer in Blankenberge, Denderhoutem, Bassevelde, Bazel, Maasmechelen en Gent. Ook een deel van het dak van de overdekte skipiste in Peer waaide weg. Bij al deze incidenten werden evenwel geen gewonden gemeld.