Enkele weken na de première kunt u 'We Margiela' over het Belgische modehuis Maison Martin Margiela vanavond al op televisie zien. 'De documentaire laat zien dat het huis Margiela op veel punten een absolute voorloper was', schreef onze recensente toen.

Maison Martin Margiela is een van de meest intrigerende modehuizen van de voorbije decennia. Aan het hoofd van het huis stond creatief genie Martin Margiela, die ervoor koos om volledig onzichtbaar te blijven. Twintig jaar na de hoogdagen van Margiela blikken de medewerkers terug op hun tijd bij het modehuis. De documentaire van het Rotterdamse Mint Film Office is vanavond te zien op de Nederlandse zender NPO2, om 23.00 uur.

'We Margiela is een rauwe aaneenschakeling van flarden interviews en beeldfragmenten uit shows. De mooiste momenten zijn die waarin je Margiela backstage bezig ziet, weliswaar nooit echt herkenbaar – hij wilde nooit gefilmd of gefotografeerd worden. De interviews zijn intens en soms emotioneel, maar ze lijken wel eens uit de context gerukt, alsof er erg veel geknipt werd. Een leek kan deze 99 minuten misschien smaken als een glimp achter de schermen van een huis dat altijd in mysterie was gehuld, anderen zullen de passie missen, de warmte, het visionaire en de gedrevenheid waarmee seizoen na seizoen aan dit project gewerkt werd', was het oordeel van modejournaliste Veerle Windels.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig