Nieuw Belgisch biertje op basis van ... quinoa
Foto: Shutterstock
Een pintje op basis van quinoa, dat is de nieuwigheid die de West-Vlaamse brouwerij Belgian Brew Factory lanceert. Het heeft de naam Quinoux meegekregen en gaat om een organisch, blond biertje. Bovendien bevat het minder suiker dan een gewone pils.

De Belgian Brew Factory, een brouwerij in Heule bij Kortrijk, is met een innovatie op de proppen gekomen: quinoabier. En dat terwijl het idee ontstaan was om te lachen, zegt manager Nicolas Verschueren. 'Ik had al met voedingsdeskundige Amandine De Paepe gewerkt, die onder de naam Quinette koekjes met quinoa maakt. Plots grapte ze dat ze wel eens bier van quinoa wilde maken.' En zo geschiedde.

Voor de uitwerking van Quinoux kregen ze hulp van ex-sterrenchefs Stefan en Kristof Boxy, ook bekend als juryleden in Mijn Pop-uprestaurant, die het pintje gekruid hebben. Omdat het met quinoa wordt gemaakt, is het glutenarm en bevat het ook minder suiker. Zo speelt het bier handig in op de nieuwste gezondevoedingstrends. Het biertje is nu al in enkele drankencentrales te koop, maar ze willen het ook verdelen in de horeca en in ­supermarkten.