Bitcoin zinkt (even) onder 10.000 dollar
Foto: REUTERS

Verkoopgolven blijven de bitcoin onder druk zetten. Virtuele munt verliest helft van waarde in één maand.

De bitcoin is woensdag even door de grens van 10.000 dollar gezakt. Maar nadien volgde een licht herstel. In de CoinMarketcap-index, die een gewogen gemiddelde neemt van de bitcoinprijzen op verschillende beurzen, krabbelde de bitcoin op moment van schrijven weer iets op naar bijna 10.500 dollar.

Verkoopgolven

Mede door een nieuwe waarschuwing door de Europese beurswaakhond ESMA en een mogelijk verbod op de handel in China en Zuid-Korea (DS, 16 januari) blijven de verkoopgolven met regelmaat van de klok over de wereldwijde markt voor cryptovaluta rollen. Het lijkt erop dat de angst voor regulering er nog steeds voor zorgt dat veel beleggers hun digitale valuta omzetten in wat minder volatiele munten.

De schade is intussen aanzienlijk. Wereldwijd is meer dan 175 miljard dollar aan waarde verdampt volgens de website Coinmarketcap.com, die de prijzen bijhoudt van de 100 belangrijkste cryptovaluta. In december kwam de prijs van de bitcoin nog in de buurt van de 20.000 dollar en ging op sommige beurzen zelfs nog door die grens heen. Vandaag is dezelfde cryptomunt nog de helft waard.

Niet ergste daling

Toch is het niet de ergste daling van de bitcoin. In 2011 ging de cryptomunt in een periode van vijf maanden 90 procent onderuit. Tussen november 2014 en januari 2015 halveerde de virtuele munt ook al in waarde.

Volgens sommige analisten is het erop of eronder voor de bitcoin. Volgens hen besluiten steeds meer crytpobeleggers over te schakelen naar andere virtuele munten, die minder aandacht krijgen van financiële toezichthouders. Maar meer dan speculatie is dat niet.

Cynische grapjes

Ondertussen maken steeds meer cryptobeleggers wel cynische grapjes over hun verliezen. Zo vragen op Twitter sommige bitcoinhandelaars met de nodige zelfspot aan Burger King of ze misschien nog een baan voor hen hebben.