Saudi-Arabië aanvaardt beheersoverdracht Grote Moskee
Foto: BELGA

Saudi-Arabië is bereid om meer verantwoordelijkheid te geven aan gezagsdragers binnen de Belgische moslimwereld in het beheer van de Grote Moskee in het Brusselse Jubelpark. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gezegd na een gesprek met zijn Saudische collega Adel al-Jubeir.

Minister Reynders legde uit dat er een akkoord bestaat ‘om te zeggen dat België het beheer over de Grote Moskee opnieuw in handen kan nemen en dat wellicht kan overdragen aan een lokale autoriteit, een autoriteit uit de moslimwereld, waarschijnlijk de Moslimexecutieve’.

De overeenkomst werd in 1969 door wijlen koning Boudewijn afgesloten voor een periode van 99 jaar, maar ons land wil er nu vanaf .De onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek kwam tot de conclusie dat de salafo-wahabistische stroming die in de Grote Moskee wordt beleden, kan aanzetten tot radicalisering. De commissie deed de aanbeveling om de concessie stop te zetten.

Reynders’ gesprekspartner bevestigde dat gesproken is over het Saudische beleid rond de islamitische instellingen en centra. ‘Ons beleid houdt in dat allemaal te doen met het volledige akkoord van de plaatselijke regering. We gaan met de Belgische regering samenwerken om ervoor te zorgen dat alles in totale transparantie gebeurt en op een manier die tolerantie en inclusie promoot, veeleer dan intolerantie. We verwerpen het extremisme en de intolerantie in Saudi-Arabië en we gaan hetzelfde beleid op internationaal niveau voeren’, verklaarde minister Jubeir.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig