Coup de théâtre in Antwerpen. Het Antwerpse SP.A-partijbestuur heeft het ontslag van kopman Tom Meeuws geweigerd. Dat maakte Meeuws, omstuwd door zijn volledige ploeg, zelf bekend na een vergadering van meer dan 4,5 uur. Ook partijvoorzitter John Crombez was daarvoor afgezakt naar Antwerpen.

'Het partijbestuur heeft zich in volle vertrouwen achter zijn kopman gezet', zei een geëmotioneerde Meeuws. 'Wij zijn ervan overtuigd dat wij niet zullen meedoen aan deze moddercampagne. In deze stad moet het wat minder gaan over wie bestuurt, maar over waar we naartoe gaan. Het gaat hier over de kern van de democratie.' 

Meeuws had eerder op de avond laten weten dat hij zich zou terugtrekken. Hij staat derde op de lijst van Samen, na Wouter Van Besien van Groen en ex-politiecommissaris Jinnih Beels. De verhouding kwam onder zware druk nadat dinsdag een aantal media bericht hadden over de omstandigheden van Meeuws' ontslag als directeur van De Lijn in Antwerpen. 

Van Besien had inmiddels al gereageerd op Meeuws' aankondiging van zijn ontslag en noemde die beslissing zeer moedig. 

Hoe het nu verder moet met Samen, dat het opneemt tegen burgemeester Bart De Wever (N-VA), is voorlopig koffiedik kijken. Meeuws zei dat hij zo snel mogelijk Van Besien en Beels zou inlichten. 'Samen is het progressieve en democratische alternatief voor deze stad ', aldus Meeuws.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig