Apple maakt SOS-functie sneller bereikbaar in iOS 11
Foto: mvdv
Elke smartphone beschikt wel over een SOS-functie om in geval van nood de hulpdiensten te verwittigen. Op een iPhone met iOS 11 is die functie voortaan extra snel toegankelijk.

De SOS-functie van iOS 10 liet zich veel te omslachtig bedienen, met name op iPhones met een Touch ID-vingerafdrukscanner. Je kreeg de functie namelijk uitsluitend te zien wanneer je met een niét-geregistreerde vinger op de thuisknop drukte. Onder de cijfers voor de pincode verscheen dan de optie Noodgeval. In een noodsituatie, wanneer elke seconde telt, is die procedure veel te complex.

Vijf keer drukken

In iOS 11 heeft Apple daar eindelijk een mouw aan gepast. Om de SOS-functie te bereiken volstaat het om vijf keer snel na elkaar op de aan/uit-knop van de iPhone te drukken. Veeg daarna het rode SOS-bolletje naar rechts, en je telefoon belt automatisch naar het alarmnummer 112. Op de iPhone 8 (Plus) en iPhone X is er nog een alternatieve methode: bij deze toestellen verschijnt de SOS-schuifbalk ook wanneer je de aan/uit-knop én een van de volumebuttons eventjes tegelijk ingedrukt houdt.

Welk nummer gebeld wordt, hangt af van de regio waar je vertoeft. In de Europese Unie wordt het alarmnummer 112 gecontacteerd, maar in een land als China kan je (op een extra scherm) bijvoorbeeld zelf kiezen voor brandweer, politie of ambulance.

Je kan desgewenst ook nog een SOS-contactpersoon instellen. Nadat 112 is gebeld, ontvangt deze persoon een sms met de boodschap dat jij de hulpdiensten hebt gecontacteerd. Het bericht vermeldt ook je huidige locatie.