Paus Franciscus ‘beschaamd’ voor Chileens misbruikschandaal
Foto: EPA-EFE

Paus Franciscus heeft in Chili aan het begin van zijn reis door Latijns-Amerika om vergiffenis gevraagd voor het misbruik van minderjarigen door een Chileense priester.

‘We moeten er alles aan doen opdat dit niet meer gebeurt’, zei Francisus dinsdag in het presidentieel paleis La Moneda, waar hij door staatshoofd Michelle Bachelet werd ontvangen.

De paus verwees naar een in 2010 aan het licht gekomen zaak over de invloedrijke pastoor Fernando Karadima, die mogelijk door de Chileense bisschoppen werd toegedekt. Een rechtbank van het Vaticaan had hem schuldig bevonden. Karadima (87) was pastoor in de hoofdstad Santiago en speelde een belangrijke rol bij de vorming van verscheidene bisschoppen.

De paus kreeg veel kritiek omdat hij geen maatregelen heeft genomen tegen een bisschop die beschuldigd wordt van het verdoezelen van het seksueel misbruik door de priester. In het verleden zei Franciscus dat het bestrijden van misbruik aanpakken cruciaal is voor de geloofwaardigheid van de Kerk, en dat daders moeten gestraft worden.

Volgens parochianen gebruikte bisschop Barros zijn positie om een onderzoek naar zijn mentor Karadima tegen te houden.

De paus zei dat hij pijn en schaamte voelt door het misbruikschandaal.

Activisten die opkomen voor de rechten van misbruikslachtoffers in de Kerk vinden dat de paus meer moet dan zijn excuses aanbieden. ‘Dat is niet voldoende voor een slachtoffer’, zegt Juan Carlos Cruz aan de BBC. ‘We willen dat de paus actie onderneemt.’

Donderdag begint Franciscus in Peru aan de tweede etappe van zijn zesde reis door Latijns-Amerika.

Paus Franciscus ‘beschaamd’ voor Chileens misbruikschandaal
Foto: AP