Heb je nog ergens een ongebruikte Android-smartphone slingeren? Met de app 'Haven' geef je het toestel een nieuw leven als beveiligingssysteem. De app werd ontwikkeld door klokkenluider Edward Snowden en is in de eerste plaats bedoeld om mensen te beschermen tegen overheden met slechte bedoelingen.

Edward Snowden werd in 2013 ’s werelds bekendste klokkenluider nadat hij als NSA-medewerker een boekje had opengedaan over de geheime spionagepraktijken van de inlichtingendienst. De voornaamste doelgroep van zijn applicatie zijn mensen die een verhoogd risico lopen om bespioneerd te worden, zoals activisten en dissidenten in totalitaire regimes. Maar ook de gewone sterveling kan er zijn voordeel mee doen.

Alle sensoren op scherp

De bedoeling is dat je Haven: Keep Watch installeert op een tweede Android-telefoon die je vervolgens achterlaat op de locatie die je wil bewaken (je woning, hotelkamer of auto bijvoorbeeld). Eenmaal ingeschakeld benut de app alle mogelijke sensoren van je smartphone om de omgeving in de gaten te houden: Haven detecteert verdachte bewegingen, geluiden, trillingen en zelfs veranderingen in lichtsterkte, bijvoorbeeld wanneer iemand de verlichting aandoet. 'Indringers zullen er voortaan rekening mee moeten houden dat elke smartphone een potentiële getuige is', stelt Snowden.

Bij mogelijk onheil stuurt Haven: Keep Watch uiteraard onmiddellijk een notificatie naar je primaire smartphone. Het andere toestel houdt ondertussen een uitgebreid logboek bij waarin elke activiteit nauwkeurig wordt gedocumenteerd. Privacy staat daarbij hoog in het vaandel. Zo maakt Haven geen gebruik van clouddiensten, maar worden alle geregistreerde gegevens versleuteld doorgestuurd via Signal (een messenger-dienst met encryptie) of een zogeheten Tor-verbinding. Tor staat voor The Onion Router en is een open netwerk voor anonieme communicatie. Snowden gebruikte het destijds zelf om de geclassificeerde NSA-documenten in de openbaarheid te brengen.

Haven: Keep Watch verkeert momenteel in een testfase en kan dus nog wat foutjes bevatten. De app is gratis te downloaden en geschikt voor elke smartphone met Android-versie 4.1 of recenter.