Alternatieve route moet IJzeren Rijn redden
Foto: BELGA

De spoorweg ‘IJzeren Rijn’ kan voor 770 miljoen euro heropend worden als er gekozen wordt voor een omweg via het Nederlandse Venlo. Dat wijst een internationale studie op vraag van Vlaanderen uit.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) start nu diplomatiek overleg om tot een akkoord te komen. Dat melden Het Belang Van Limburg en De Tijd dinsdag.

Op de historische spoorlijn van de haven van Antwerpen over de Kempen en Nederlands-Limburg tot in het Duitse Ruhrgebied rijden al sinds 1991 geen treinen meer. De Vlaamse havens pleiten al jaren voor een heropening, maar Nederland stond op de rem omdat het historische tracé door een stiltegebied loopt.

Om het dossier uit het slop te trekken, bestelden de verschillende overheden in 2015 een kosten-batenanalyse van drie mogelijke tracés. Daaruit blijkt dat de zogenaamde Rhein-Ruhr-Rail Connection (3RX), van Antwerpen naar Roermond en Venlo tot in het Duitse Viersen, dezelfde baten oplevert als het historische tracé, maar dan voor slechts de helft van de kosten. De route wordt omschreven als de ‘Derde Weg’ omdat ook een variant langs de A52-snelweg door het Ruhrgebied werd overwogen.

De nieuwe spoorlijn moet de druk gebruikte Montzenroute, via Luik en Aken, ontlasten. ‘Hopelijk halen we het dossier rond de IJzeren Rijn definitief uit het slop met deze studie’, zegt Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister voor Mobiliteit, in een reactie. ‘We zijn er nog lang niet, maar alleszins is er een patstelling doorbroken. We kunnen de discussie nu voeren op basis van objectieve gegevens.'

Weyts zal met het nieuwe studiewerk in de hand, en samen met minister-president Geert Bourgeois, het initiatief nemen om diplomatiek overleg op te starten.

Op een concrete timing wil de minister zich niet laten vastpinnen. ‘We zijn nog niet aan de nieuwe patatjes. We hopen vooral dat het dossier hiermee uit het slop getrokken kan worden. We moeten nu politiek en diplomatiek keuzes durven te maken’, zei Weyts dinsdag in De Ochtend op Radio 1.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig