Ook viervoudige olympisch turnkampioene seksueel misbruikt door osteopaat federatie
Foto: AFP

Viervoudig olympisch kampioene Simone Biles (20) heeft via Twitter bekendgemaakt dat ook zij in het verleden werd misbruikt door Larry Nassar, osteopaat van de Amerikaanse turnfederatie. Nassar is intussen al veroordeeld tot zestig jaar cel wegens het bezit van pedopornografisch materiaal.

De getuigenis van Biles is het pijnlijke hoogtepunt van een affaire die de Amerikaanse turnwereld al enige tijd in de ban heeft. Eind vorig jaar liet McKayla Maroney al weten seksueel misbruikt te zijn door Nassar. Maroney deed tot in het kleinste detail uit de doeken hoe Nassar te werk ging, onder meer door de turnsters te verdoven. In de nasleep hiervan dienden 125 vrouwen, niet enkel turnsters, klacht in tegen de osteopaat.

Nu heeft zich dus ook Biles aan dit lijstje toegevoegd. De Amerikaanse verspreidde via twitter een statement waarin ze het misbruik toegeeft. “De meesten onder jullie kennen mij als een vrolijk, giechelend, energiek meisje. Maar de laatste tijd voel ik mij gebroken en hoe meer ik de stem in mijn hoofd probeer af te sluiten, des te luider begint ze te roepen. Ik ben niet meer bang om mijn verhaal te vertellen… Ook ik ben één van diegenen die seksueel zijn misbruikt door Larry Nassar. Geloof me dat het moeilijker was om deze woorden luidop te zeggen dan ze op papier te zetten. Er zijn vele redenen waarom ik zo terughoudend was om mijn verhaal te delen maar nu weet ik dat het niet mijn schuld was...”

In haar tweet vertelt Biles tot in detail hoe Nassar te werk ging maar stelt ze zich ook vragen over de rol van de Amerikaanse turnfederatie. Biles erkent dat de bekentenissen van haar collega’s haar ertoe hebben aangezet om zelf te praten. Tegelijk benadrukt ze dat ze keihard blijft werken naar de Spelen van Tokyo 2020. Biles hoopt dat zulke praktijken in de toekomst nooit nog zullen gebeuren. Ze vergezelde haar statement met de hashtag #MeToo.

De bekentenis van Simone Biles

Ook viervoudige olympisch turnkampioene seksueel misbruikt door osteopaat federatie