‘Boekhouder van Auschwitz’ dient genadeverzoek in
Foto: AP

De vroegere Duitse SS’er Oskar Gröning, die bekendstaat als de ‘boekhouder van Auschwitz’, heeft een genadeverzoek ingediend. Volgens radio-omroep NDR1 heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie in Hannover dat maandag meegedeeld.

Voor de 96-jarige man is een genadeverzoek de enige manier om uit de gevangenis te kunnen blijven. Gröning werd in 2015 tot vier jaar cel veroordeeld wegens ‘medeplichtigheid’ aan de moord op 300.000 Joden.

De gewezen SS’er was beschuldigd van economische steun aan het nazibewind, omdat hij geld van gedeporteerden naar Berlijn stuurde, en van medewerking aan de selectie van nieuwkomers aan de ingang van het vernietigingskamp, om ze ofwel aan het werk te zetten ofwel meteen om het leven te brengen.

Gröning zei dat hij enkel diefstal uit de bagage van de gedeporteerden moest verhinderen en niets te maken had met de uitroeiing.

Het parket van Lüneburg beslist over zijn genadeverzoek. Indien Gröning alsnog zijn straf moet uitzitten zal hij dat in Uelzen (Nedersaksen) doen.