'Brussel wordt het toneel van een echte hoerenjacht'
Foto: put

‘Alle maatregelen die tot nog toe geïmplementeerd zijn, verhogen alleen maar het clandestiene karakter van sekswerk’, stelt Utsopi, een collectief dat de rechten van sekswerkers verdedigt. Het reageert daarmee op de artikels over de toevloed van Nigeriaanse vrouwen in het Belgische prostitutiemilieu.

Nooit eerder waren zoveel Nigeriaanse meisjes in ons land actief in de prostitutie. Ze worden almaar jonger en verkopen zich voor almaar minder geld, vaak voor amper vijf euro. Dat zei Franz-Manuel Vandelook, specialist in de Nigeriaanse prostitutieproblematiek bij de federale politie, afgelopen weekend in De Standaard.

De meest Nigeriaanse meisjes belanden in het prostitutiekwartier van het Brusselse Sint-Joost-ten-Node. Daar zijn een 140-tal ‘officiële vitrines’. Maar achter die ramen bieden ’s nachts vooral illegale Nigeriaanse meisjes hun lichaam aan. De concurrentie is moordend, wat ertoe leidt dat ze zichzelf almaar goedkoper aanbieden.

‘Uitbuiting kan er op klaarlichte dag plaatsvinden’

‘Voor ons collectief is dit een meer dan spijtige en walgelijke situatie’, reageert Utsopi, dat fatsoenlijke leefomstandigheden voor alle sekswerkers wil. De burgemeester van Sint-Joost Emir Kir wordt ervan beschuldigd ‘een no-gozone’ te creëren, ‘waar de uitbuiting van sekswerkers op klaarlichte dag kan plaatsvinden in schandelijke omstandigheden, waarover geen enkele gemeentelijke of regionale autoriteit zich echt zorgen lijkt te maken’.

‘Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, zowel Sint-Joost als Brussel-Stad met burgemeester Philippe Close, wordt het toneel van een echte “hoerenjacht”, met als duidelijke doelen opwaardering en vastgoedspeculatie, gecamoufleerd door de vermeende strijd tegen mensenhandel’, klaagt Utsopi nog aan.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig