REACTIES. Thijs Aerts hoopt met tweede Belgische driekleur profcontract af te dwingen
Foto: BELGA

Thijs Aerts (Telenet Fidea Lions) veroverde zondag in Koksijde zijn tweede Belgische beloftentitel. Als laatstejaarsbelofte hoopt hij komend seizoen zijn kans te krijgen bij de profs. “Ik hoop dat ik nu toch de kans krijg van de ploeg om door te stromen naar de profs en dan zullen we zien of ik dan mijn broer of andere renners kan helpen om zo ooit bij de top van het veldrijden te horen”, vertelde hij zondag na de finish.

“Als laatstejaarsbelofte is het dit jaar voor mij erop of eronder. De Belgische titel kan zeker al helpen, nu is het nog belangrijk om een goed WK (begin februari op de Cauberg in Valkenburg, red) te rijden, daar ligt nu de focus op. Daar hoop ik nog eens het beste van mezelf te geven. Het is natuurlijk niet aan mij om te beslissen of ik een profcontract krijg, dat moet je aan de ploegleiding vragen. Ik besef dat er hier maar zestien à zeventien profs aan de start staan, het zou mooi zijn om daarbij te kunnen horen.”

Met twee Belgische titels en een wereldtitel bij de junioren kan de jonge Aerts wel een mooi palmares voorleggen. “Het is mijn derde trui en het is leuk om nog eens een Belgische trui mee terug naar Rijkevorsel te nemen. Het was ongelofelijk om in dit legendarische Koksijde de Belgische titel te kunnen pakken, en dat als topfavoriet. Niet zo moeilijk blijkbaar, want gisteren deed Thibau Nys het ook al. Vlak na de meet zag ik mijn vriendin en mijn moeder met tranen van geluk in de ogen, dat doet wel iets om dat te zien.”

De Belgische titel kreeg hij zeker niet cadeau. Met ook nog Yannick Peeters, Stijn Caluwe en Toon Vandebosch waren er vier favorieten aan de start verschenen. Uiteindelijk kleurden zij ook de koers. “Op een gegeven moment kreeg ik een gat en dat heb ik gehouden. Het lijkt misschien allemaal gemakkelijk, maar ik heb wel een hele koers afgezien. Er werden heel wat fouten gemaakt in het zand, daar werd de koers beslist. Het tempo zakte af en toe wel, maar dat was niet bewust. Ik startte hier wel als favoriet, maar het is soms ook aan de anderen om te rijden. Ik moet het niet alleen doen. Als zij niet rijden, moet ik het ook niet doen.”

Toon Vandebosch: “Dubbel gevoel”

Toon Vandebosch moest vrede nemen met een tweede plek. Een knappe prestatie, want de renner van Corendon-Circus stapte nog maar vanaf dit seizoen over van de junioren naar de beloften. “Ik zit met een dubbel gevoel. Maar vooral ontgoocheling heerst. Vorig jaar was ik nog Belgische kampioen (bij de junioren, nvdr.) en ik heb nu het gevoel dat ik die titel wat kwijt ben. Zonder stomme fout in zand had de zege er misschien wel in gezeten. Maar ik ben blij met deze plek als eerstejaars. Dit geeft een mooi vooruitzicht op toekomst.”

Vandebosch ging furieus van start en keek niet op een inspanning meer of minder in de eerste helft van de wedstrijd. “Ik heb niet gewoekerd met mijn krachten. Op dit parcours kan je makkelijk de hele tijd alleen rijden. Als je in zand te dicht op het wiel van je voorganger rijdt, zie je het spoor niet meer. Daarom heb ik besloten om altijd op kop te rijden in het zand en te kiezen voor mijn eigen tempo. En neen, ik ben nooit over mijn toeren gegaan.”

Halfweg kon Vandebosch ook even voorsprong nemen. “De anderen maakten fouten, waardoor ik even weg kon rijden. Maar Thijs kwam telkens terug. Het bewijs dat hij de sterkste was. Wat deze tweede plek betekent voor het WK? Ik hoop op een top tien. Maar een WK is altijd anders dan een BK. Daar komen anderen mannen naar voor die je totaal niet verwacht.”