Favoriete fotograaf Brits koningshuis beschuldigd van seksueel wangedrag
Anna Wintour en Mario Testino Foto: AP

The New York Times pakt zaterdag uit met een dertigtal getuigenissen van mannelijke modellen die modefotografen Mario Testino en Bruce Weber beschuldigen van aanhoudend grensoverschrijdend gedrag. Uitgeverij Condé Nast zet de samenwerking met de twee fotografen stop.

De zaak-Weinstein zorgt ook in de modewereld voor een omwenteling. Na Terry Richardson vallen nog twee modefotografen van hun voetstuk nadat The New York Times zaterdag uitpakt met verschillende getuigenissen van mannelijke modellen die hen beschuldigen van aanhoudend grensoverschrijdend gedrag.

Weber lag al onder vuur na twee getuigenissen van mannelijke modellen, maar het is de eerste keer dat de naam van Mario Testino wordt genoemd in een zaak rond seksueel misbruik. The New York Times verzamelde dertien getuigenissen van mannelijke modellen en assistenten die de voorbije dertig jaar met Testino hebben samengewerkt en onder meer ongewenste betastingen moesten ondergaan of moesten toekijken hoe Testino voor hen masturbeerde. Vaak lieten ze hem begaan, uit vrees dat ze anders niet meer aan de slag zouden kunnen als model.

‘Seksueel roofdier’

‘Hij was een seksueel roofdier’, aldus Ryan Locke, een van de modellen die niet anoniem wenst te blijven. Hij vertelt hoe de fotograaf tijdens een fotoshoot voor Gucci op een bed in een hotelkamer aan iedereen opdracht gaf om de ruimte te verlaten, omdat Locke het als model ‘niet voelde’. ‘Hij deed de deur op slot, kroop bovenop me in bed, en zei “ik ben het meisje, jij de jongen”’. Locke wurmde zich los, deed zijn kleren aan en vertrok.

Niet alleen modellen werden het slachtoffer, ook zijn assistenten. ‘Ik werd tijdens shoots gevraagd om hem te masseren voor alle anderen. Daarbij voelde ik me erg oncomfortabel’, vertelt Hugo Tillman. Nadat Testino hem al eens had proberen kussen op straat, werd Tillman op een hotelkamer tijdens een zakenreis op het bed geduwd door Testino die zich aan hem opdrong. Tillman werd uit zijn netelige positie verlost toen de broer van Testino de kamer binnenkwam.

Ook voormalige werknemers die niet zelf slachtoffer werden, doen een boekje open in de krant: ‘Hij misdroeg zich in hotelkamers, achterin de auto en tijdens vluchten.’ ‘Ik zag hem minstens tien keer met zijn handen in andermans broek’, aldus Thomas Hargreave. ‘Testino deed alsof het om te lachen was, maar dat was het niet. De jongens wisten niet hoe ze moesten reageren. Ze keken naar mij voor hulp.’

Favoriete fotograaf Brits koningshuis beschuldigd van seksueel wangedrag

Brits koningshuis

Lavely & Singer, het advocatenbureau dat Testino vertegenwoordigt, zet vraagtekens bij de geloofwaardigheid van diegenen die hem beschuldigen. Volgens hen kunnen ze niet als betrouwbare bronnen worden beschouwd. Ofwel gaat het om voormalige werknemers die op slechte voet zijn vertrokken, ofwel wordt hun mentale gezondheid in vraag gesteld.

De 63-jarige Testino is een van ’s werelds bekendste modefotografen en had al tal van beroemdheden voor zijn lens, van Naomi Campbell tot Madonna en Kate Moss. Hij was ook de favoriete van prinses Diana en wordt ook nu nog geregeld gevraagd door het Britse koningshuis. Zo nam hij onder meer de verlovingsfoto’s van prins William en Kate Middleton. Hij fotografeerde recent nog Serena Williams en haar dochter voor de cover van Vogue.

‘Onnodig naakt’

Ook Bruce Weber raakt verstrikt in een net van steeds meer beschuldigingen. Begin december traden al twee mannen naar voren die hem beschuldigden van seksueel misbruik. Dat leidde in een geval tot een officiële aanklacht, de andere zaak was al verjaard.

Maar The New York Times vond in totaal vijftien mannelijke modellen die beweren dat fotoshoots met Weber vaak leidden tot ‘onnodig naakt’, en dat ze onder het mom van ademhalingstechnieken door hem werden aangeraakt. Dat ging van zijn vingers in hun mond tot het aanraken van de genitaliën. ‘We hadden nooit seks, maar er gebeurden genoeg andere dingen.’

Weber ontkent bij monde van zijn advocaat alle beschuldigingen. ‘Ik ben volledig geschokt en bedroefd door de schandalige beschuldigingen tegen mij, die ik absoluut ontken.’

Gedragscode

Beide heren werken vaak voor Vogue, maar voorlopig zullen daar geen foto’s van hen meer verschijnen. Uitgeverij Condé Nast zegt dat het de samenwerking met beide fotografen voorlopig stopzet. Dat zegt Anna Wintour in een reactie op het nieuws. ‘Beiden zijn goede vrienden van mij en ontkennen de beschuldigingen. Ik geloof sterk in de waarde van spijt en vergiffenis, maar ik neem deze beschuldigingen heel serieus. Daarom hebben we bij Condé Nast besloten om voorlopig niet meer met hen samen te werken.’

Ze kondigt meteen ook een nieuwe gedragscode aan om modellen in de toekomst te beschermen tegen seksuele intimidatie. Daarin staat onder meer dat er niet gewerkt wordt met modellen jonger dan achttien jaar en dat er geen alcohol wordt geserveerd tijdens een fotoshoot. Modellen wordt aangeraden om niet alleen in een ruimte te verblijven met fotografen, visagisten of andere medewerkers. Als er sprake is van naaktfoto’s moet daar op voorhand duidelijke afspraken over worden gemaakt.