Belgian Bullets mogen met twee duo’s naar Winterspelen na sterke prestaties in Sankt Moritz
Foto: EPA-EFE

De Belgische bobsleevrouwen zullen volgende maand met twee duo’s vertegenwoordigd zijn op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Stuurvrouwen Elfje Willemsen en An Vannieuwenhuyse werden zaterdag in het Zwitserse Sankt Moritz op de laatste wereldbekermanche die meetelde voor kwalificatie respectievelijk achtste en negentiende, wat volstond voor kwalificatie.

Willemsen en remster Shana Vanhaen totaliseerden na twee runs 2:16.92. Daarmee waren ze 1.65 trager dan de Amerikaanse laureaten Elana Meyers Taylor en Lolo Jones. Die haalden het in 2:15.27 voor de Duitsers Mariama Jamanka/Annika Drazek (tweede op 0.21) en Stephanie Schneider/Lisa Buckwitz (derde op 0.49).

An Vannieuwenhuyse werd met remster Sophie Vercruyssen negentiende (op 23 duo’s), op 2.43 van de winnaressen.

In de wereldbekerstand leidt de Canadese Kaillie Humphries na zeven van de acht wedstrijden met 1.421 punten voor Meyers Taylor (1.391 ptn) en Jamanka (1.346 ptn). Willemsen is negende (916 ptn), Vannieuwenhuyse zestiende (700 ptn).

Volgende week zaterdag (20 januari) vindt in het Duitse Königssee de slotmanche van de wereldbeker plaats. Enkele dagen later, tijdens een raad van bestuur op 22 januari, legt het BOIC de definitieve Belgische selectie voor de Winterspelen vast. Kunstschaatsers Jorik en Loena Hendrickx, snelschaatsers Bart Swings en Jelena Peeters, shorttrackers Jens Almey en Ward Pétré en skeletoni Kim Meylemans horen ook zeker tot Team Belgium voor Zuid-Korea. Het BOIC hoopt vijftien tot twintig atleten af te vaardigen naar Pyeongchang.

Voor Elfje Willemsen (33) wordt het volgende maand de derde olympische deelname. Eerder werd ze, met Eva Willemarck, veertiende in 2010 in Vancouver en, met Hanna Mariën, zesde in 2014 in Sotsji. An Vannieuwenhuyse (26) gaat voor het eerst naar de Winterspelen.

De Olympische Winterspelen vinden plaats van 9 tot 25 februari.

“Proficiat voor zoveel doorzettingsvermogen”

Geert Vanvaerenbergh, de man die in 2007 het Belgische bobsleeproject opstartte, looft de Belgian Bullets voor hun dubbele olympische kwalificatie.

Stuurvrouwen Elfje Willemsen en An Vannieuwenhuyse zullen de Belgische kleuren volgende maand verdedigen in Pyeongchang. Zaterdag werden ze in het Zwitserse Sankt Moritz op de laatste wereldbekermanche die meetelde voor kwalificatie respectievelijk achtste en negentiende, met respectievelijk Shana Vanhaen en Sophie Vercruyssen als remster.

“Wooow @BelgianBullets: olympische kwalificatie met 2 bobs”, tweet Vanvaerenbergh. “Felicitaties aan alle atleten en begeleiding. Reeds zoveel jaren doorzettingsvermogen, ik zie me nog starten in 2007. Wie de bobwereld kent, beseft wat voor een opofferingen en ‘dedication’ (toewijding, red) in de koude winter nodig zijn.”

Vanvaerenbergh zette in 2007 zijn schouders onder het Belgische bobsleeproject. Dat leidde drie jaar later tot de deelname van Willemsen en Eva Willemarck aan de Winterspelen in Vancouver, waar ze veertiende werden. In 2014 eindigden Willemsen en Hanna Mariën in Sotsji op een knappe zesde plaats.

Na de Spelen van 2014 stopte voormalig topsprintster Mariën als remster. Vandaag is ze bondsvoorzitter. Ook Geert Vanvaerenbergh gooide toen de handdoek, net als coach Rudi Diels. De Bullets worden tegenwoordig getraind door Fernando Oliva.