MR-voorzitter verdedigt beleid Francken
Foto: BELGA

MR-voorzitter Olivier Chastel heeft zaterdag het ‘humaan en krachtdadig’ migratiebeleid van de federale regering verdedigd tijdens zijn nieuwjaarsspeech.

‘Het beleid van de regering is verwelkomend voor zij die het nodig hebben en streng voor zij die onze wetten en gastvrijheid misbruiken’, aldus Olivier Chastel in zijn nieuwjaarstoespraak in Waver.

‘Deze complexe problematiek heeft nuance nodig en een pedagogische benadering tegenover zij die er een karikatuur van maken.’ Het federale niveau respecteert volgens Chastel al haar verplichtingen en zorgt ervoor dat België een verwelkomend land is, maar ook een rechtsstaat.

De voorzitter trok daarna fel van leer tegen zij die als enige optie het openstellen van de grenzen zien en een massale regularisatie van de buitenlanders die weigeren om hier asiel aan te vragen. ‘We willen geen tweede jungle van Calais in België, als land op weg naar Groot-Brittannië.’

Zaterdagochtend kwam ook premier Charles Michel nog eens terug op het onderzoek over de teruggestuurde Soedanezen. Hij laat opnieuw verstaan dat hij het resultaat van het onderzoek afwacht vooral hij een oordeel velt. ‘Maar niemand is onaantastbaar’, aldus de premier aan La Libre Belgique. ‘Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid opnemen tegenover het parlement en de meerderheid.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in