Jambon: ‘Aantal Soedanezen in ons land exponentieel toegenomen’
Jambon baseert zich op gegevens van de voedselbedeling in de buurt van het Brusselse Noordstation. Foto: BELGA

Het stopzetten van de uitwijzingen vanuit ons land naar Soedan zorgt ervoor dat er de jongste weken meer Soedanezen naar ons land trekken. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vrijdagavond in De Afspraak op Vrijdag.

Ons land heeft de uitwijzingen naar Soedan tijdelijk stopgezet na berichten over het martelen van teruggestuurde migranten. De zaak zorgde de voorbije weken voor een stevige regeringscrisis, met een hoofdrol voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Maar ook mensensmokkelaars zijn op de hoogte van die beslissing. Daarom sturen zij meer Soedanezen naar ons land, stelt Jambon. ‘Dat gaat over netwerken die verdorie goed op de hoogte zijn, en goed georganiseerd.’ Niet de migranten, maar de smokkelaars maken de keuze om de Soedanezen richting ons land te sturen. ‘en zich te verrijken op de kap van de mensen.’

Over hoeveel mensen het precies gaat, heeft de minister geen cijfers. Het gaat volgens hem onder enkele honderden Soedanezen, leidt hij af uit gegevens die verzameld zijn bij de voedselbedeling in de buurt van het Brusselse Noordstation. De autoriteiten waken erover dat er daar geen ‘Calais-achtig’ kamp ontstaat, zegt hij.