De Amerikaanse acteur en regisseur James Franco is door vijf vrouwen beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag en machtsmisbruik.

James Franco, onder meer bekend van The interview en een aantal Spider-Man-films, won vorig weekend een Golden Globe als Beste acteur in een komedie, voor de film The Disaster Artist.

Tijdens de uitreiking van de Golden Globes droeg de Amerikaanse acteur een speld van Time’s Up, een organisatie die streeft naar gelijke rechten en lonen voor vrouwen in Hollywood en die een einde wil maken aan grensoverschrijdend gedrag. Toen een aantal actrices dat zagen, spraken ze hun ongenoegen uit op Twitter.

Het gaat volgens de BBC om vijf vrouwen. Vier van de aanklagers zijn voormalige studenten aan de acteerschool. Ze kregen les van Franco en beschuldigen hem van ‘machtsmisbruik’. Onder meer actrice Ally Sheedy suggereerde in een tweet dat ze de film- en tv-business verliet van­wege Franco. Later wiste ze die tweet weer uit. Actrice Violet Paley beweert dat hij haar tot orale seks probeerde te bewegen.

De Amerikaanse acteur ontkent alle aantijgingen. In de laatavondshow van Stephen Colbert waar Franco deze week te gast was, ontkent hij de beschuldigingen (zie video bovenaan). ‘De dingen zoals ik ze gehoord heb, zijn absoluut niet accuraat. Maar tegelijkertijd vind ik het fantastisch dat mensen meer en meer van zich laten horen. Ik wil dan ook gerust met de betrokkenen contact zoeken om te zien of ik de zaken verkeerd heb aangepakt.’

Acteur James Franco beschuldigd van seksueel misbruik
James Franco op de Golden Globes Foto: Jordan Strauss/Invision/AP