Het scenario voor de bouw van een nieuwe kerncentrale tegen 2040 zal niet worden onderzocht. Dat heeft het kernkabinet beslist.

De topministers hebben beslist om toch geen onderzoek te laten voeren naar de mogelijkheid van een nieuwe kerncentrale. De studie valt buiten het regeerakkoord en de wet die de huidige meerderheid in 2015 heeft goedgekeurd om de kerncentrales tegen 2025 te sluiten, klinkt het.

‘Niemand zit daarop te wachten’, zei Alexander De Croo, vicepremier van Open VLD voor de ministerraad aan de VRT. ‘We hebben de kernuitstap gestemd met een zeer grote meerderheid. Alle landen waar vandaag nog een nieuwe kerncentrale wordt gebouwd, wordt de geschatte kostprijs overschreden maal twee of zelfs maal drie.

Volgens de huidige kalender moet de laatste kerncentrale in 2025 sluiten. Het ontwerp-Energiepact houdt zich daaraan, maar regeringspartij N-VA dringt er, samen met een deel van de bedrijfswereld, op aan om de twee jongste centrales, Doel 4 en Tihange 3, tien jaar langer open te houden.

Donderdagavond lekte uit dat de federale regering ook de bouw van een nieuwe kerncentrale ging laten onderzoeken, maar als snel bleek dat daar weinig animo voor was. Vlaamse minister van Energie, Bart Tommelein (Open VLD), sloot de optie al uit.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig