Doorbraak voor 'grote coalitie' in Duitsland
Angela Merkel (CDU), Martin Schulz (SPD) en achteraan Sigmar Gabriel (SPD) eerder deze week. Foto: AFP
De onderhandelaars van het kartel CDU-CSU en de sociaaldemocratische SPD hebben na meer dan 24 uur onderhandelen een akkoord bereikt over verdere gesprekken voor een ‘grote coalitie’. Dat heeft het Duitse persbureau DPA vernomen.

Volgens DPA staan de partijen op het punt om formele formatiegesprekken aan te kondigen. Angela Merkel van de CDU, Horst Seehofer van de CSU en vooral Martin Schulz van de SPD zullen hun achterban aanraden die onderhandelingen aan te gaan.

De hoofdonderhandelaars hebben een document opgesteld van 28 pagina's. Daar buigen de afgevaardigden van de verschillende betrokken partijen zich nu nog over. Daarna komt er weer een grote groep van veertig onderhandelaars bij elkaar.

Komt het licht op groen, dan dient een partijcongres van de SPD dit op 21 januari nog te bekrachtigen.

Weerstand

Na de zware nederlaag van de SPD bij de jongste parlementsverkiezingen wilden de sociaaldemocraten aanvankelijk in de oppositie, en nog steeds is er binnen de partij weerstand om opnieuw een coalitie met CDU/CSU aan te gaan. Onderhandelingen van de christendemocraten met de Groenen en de liberalen liepen spaak.

De grootste struikelblokken in de onderhandelingen waren vannacht het financiële beleid en de vluchtelingenproblematiek. Maar daarnaast waren ook thema’s als pensioenen, de gezondheidszorg en de toekomst van de Europese Unie nog grote discussiepunten.