Amerikaanse geheime diensten mogen blijven afluisteren
Paul Ryan, de Republikeinse leider in het Congres verdedigde na afloop van de stemming de beslissing om de Fisa-regels te wijzigen Foto: EPA-EFE

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag de herinvoering goedgekeurd van de controversiële FISA Act. Dat is het omvangrijke afluisterprogramma dat de regering in Washington in staat stelt de gegevens van miljoenen mensen buiten de VS, maar ook van Amerikanen waar dan ook te vergaren.

Het programma werd goedgekeurd met 256 stemmen tegen 164. FISA is het acroniem van Foreign Intelligence Surveillance Act.

Die Fisa Act vloeit voort uit de zogenaamde patriot act, die na de terreuraanslagen van 11 september 2001 werd ingevoerd. Onder president Obama werden de regels voor afluisteren echter aangescherpt. Het Congres stemt nu in met een verlenging van de maatregel.

Het wetsontwerp moet nu nog door de Senaat en de president respectievelijk goedgekeurd en ondertekend worden.

Campagneteam

President Donald Trump verwees donderdag in een aantal tweets naar de stemming. Eerst wees hij erop dat de Fisa-act mogelijk gebruikt werd om zijn campagneteam in opspraak te brengen. Hij voegde daar enkele uren later wel aan toe dat wel voorstander was van de verlenging, en dat hij ervoor gezorgd heeft dat de wet zich in de eerste plaats op ‘slechteriken uit het buitenland’ richt.