‘Fast’ Eddie Clarke, de vroegere gitarist van de loeiharde Britse heavymetalgroep Motörhead, is op 67-jarige leeftijd overleden. Hij was het die de wereldbekende riff van Ace of Spades inspeelde. Nna het overlijden van zanger Lemmy was Clarke de laatste overlevende van de bekendste line-up van de groep.

Dat melden de beheerders van de Facebookpagina van de band. De gitarist overleed woensdag in een ziekenhuis, vechtend tegen een longontsteking.

‘Fast’ Eddie Clarke zette zijn eerste muzikale stappen bij de progressieve bluesrockband Curtis Knight. In 1976 verving hij Larry Wallis, de eerste gitarist van het door wijlen Lemmy Kilmister opgerichte Motörhead. Hij was wel al meteen te horen op het eerste officiële album dat in 1977 uitkwam, ‘Motörhead’.

In de meest klassieke samenstelling van het gezelschap, met ook drummer Phil Taylor, registreerde hij mee de daaropvolgende albums ‘Overkill’, ‘Bomber’ (beide uit 1979), visitekaartje ‘Ace Of Spades’ (1980), het live-album ‘No Sleep ‘til Hammersmith’ (1981) en ‘Iron Fist’ (1982).

Na het uitbrengen van dit album verliet de gitarist tijdens een Amerikaanse tournee de groep. Met de vroegere bassist Pete Way van hardrockband UFO vormde hij daarna de groep Fastway. Met die groep bleef hij tot heel recent optreden.

Op 6 november 2014 speelde Eddie Clarke in Birmingham met Lemmy een laatste keer het razendsnelle ‘Ace of Spades’. Lemmy Kilmister overleed in december 2015 aan kanker, enkele maanden na drummer Phil Taylor.