In Pakistan zijn twee doden gevallen tijdens een massaprotest na een reeks moorden op kinderen. ‘Als de politie meteen had gereageerd, dan zou dat uitschot al lang opgepakt zijn’, aldus de vader van het meest recente slachtoffer, Zainab (8).

Zainab (8) ging elke dag op haar eentje de straat op, tot ze vorige week verdween onderweg naar haar Koranles. Haar ouders verwittigden de politie, maar dat leverde weinig op. Het waren de familieleden die uiteindelijk camerabeelden vonden van het kind. Die leverden helaas geen concreet spoor op. Enkele dagen na haar verdwijning werd het meisje dood teruggevonden op een berg afval op twee kilometer van haar woonst in Kasur.

Ontvoerd, verkracht en vermoord: ‘Politie laat kinderen liggen als afval’
Foto: De Standaard

‘Als de politie meteen had gereageerd, dan was dat uitschot al lang gepakt’, reageerde de vader van het meisje aan Geo TV. ‘Ze laten kinderen gewoon op straat liggen, net zoals het afval. Ongelooflijk en onaanvaardbaar.’

Na de dood van Zainab was #JusticeforZainab plots trending en kwam het tot massaprotesten in Kasur. Toen de menigte het politiebureau wilde bestormen, schoten agenten twee mensen dood, wat de situatie deed escaleren in nog meer geweld en chaos. Uiteindelijk raakten tientallen mensen gewond.

Eén kind vermoord per maand

De hevigheid van de protesten valt makkelijk te kaderen wanneer men naar de cijfers van moorden op kinderen kijkt. In 2017 werden naar schatting meer dan 190 kinderen om het leven gebracht. De afgelopen twee jaar verdwenen alleen al in Kasur 12 kinderen, die later misbruikt en vermoord teruggevonden werden.

De Pakistanen pikken het niet langer dat de politie nauwelijks ingrijpt terwijl gemiddeld één kind per maand wordt vermoord in Kasur. Vorige maand kon een 9-jarig meisje ontsnappen aan haar ontvoerder, wat de media neerschreven als ‘fantastisch nieuws’. Ook dat stuit tegen de borst van de bevolking, aangezien het kind wellicht voor het leven getraumatiseerd is.

Bedelen

‘Pakistan en India zijn levensgevaarlijk voor kinderen’, schreef Pakistan-correspondente Wilma van der Maten vorig jaar al. Volgens van der Maten ligt het probleem bij de ontvoeringen en moorden bij het groot aantal kleine kinderen dat leert bedelen nog voor het goed en wel kan lopen. De kinderen, die veelal als een last worden gezien door de politie, lopen doelloos rond en worden zo opgepikt door eender wie er maar naar omkijkt op dat moment.

Zolang de kinderen niet naar school gaan en de politie zwervende kinderen moeilijk kan onderscheiden van kinderen die onderweg zijn naar de les, is het onmogelijk om de situatie te beteugelen. ‘En het is een illusie dat al die kinderen plots naar school zullen gaan’, stelt van der Maten. ‘Zolang die ouders zelf niet naar school zijn geweest en onvoldoende inkomen verdienen, blijft dit een utopie. Veel nuttiger is het talent van kinderen proberen te ontdekken, zodat ze daar mee aan de slag kunnen.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig