Nigel Farage, het vroegere boegbeeld van de eurosceptische Ukip-partij, heeft op de Britse zender Channel 5 gesuggereerd dat er misschien een tweede Brexit-referendum moet komen. Daarmee moet de kritiek op de uitslag van het eerste referendum ‘voor eens en voor altijd’ beëindigd worden.

Een tweede referendum zou de Europeesgezinde politici in het Verenigd Koninkrijk, volgens Farage, het zwijgen kunnen opleggen.‘Zij zullen blijven jammeren en klagen, gedurende het hele Brexit-proces. Dus misschien, heel misschien, bereik ik het punt dat ik denk dat we een tweede referendum moeten houden over ons lidmaatschap van de Europese Unie’.

Farage gelooft dat bij een nieuwe stemming het aantal mensen dat voor een Brexit zal stemmen ‘vele malen groter’ zal zijn dan bij de eerste stemming.

Farage was als leider van de eurosceptische partij Ukip een van de grootste voorstanders van een uitstap uit de EU. Hij stopte als voorzitter van de partij, nadat in juni 2016 een nipte meerderheid (51,9 procent) van de Britten voor een Brexit had gekozen.

Farage is bezorgd dat de uitstap er uiteindelijk niet zal komen. Begin deze week zat hij nog samen met EU-onderhandelaar Michel Barnier over het Brexit-proces. Dat zou begin volgend jaar afgerond moeten zijn.