Centre Pompidou krijgt Chinees filiaal
Het Centre Pompidou in Parijs. Foto: AFP

In Shanghai komt een filiaal van het Centre Pompidou. De Franse president Emmanuel Macron rondde tijdens zijn bezoek aan China de laatste fase van de deal af. Het gebouw wordt ontworpen door David Chipperfield.

Het Parijse museum voor moderne kunst opent in de lente van 2019 in de havenstad een nieuwe tentoonstellingsruimte, in samenwerking met het Chinese overheidsbedrijf West Bund Group.

Het is de bedoeling dat er vooral hedendaagse Chinese kunst getoond gaat worden. Het museum in Shanghai komt in een nieuw gebouw van 25.000 vier­kante meter, ontworpen door de Brit David Chipperfield.

Chipperfield heeft bureaus in Londen, Milaan en Berlijn. In Londen ontwierp hij het River an Rowing Museum. In 2011 won hij de European Union Prize for Contemporary Architecture met zijn ontwerp voor het Neues Museum in Berlijn.

Centre Pompidou krijgt Chinees filiaal
River an Rowing Museum. Foto: David Chipperfield Architects.

Het museum in Shanghai komt langs de beroemde promenade naast de Huangpu-rivier, waar ook al andere musea gevestigd zijn. De gesprekken over het museum met de Chinese autoriteiten hebben meer dan een decennium geduurd.

Het Centre Pompidou in Parijs ging in 1977 open en is ontworpen door de Britse architect Richard Rogers en de Italiaanse architect Renzo Piano. Hun ontwerp brak met architecturale conventies door het gebouw ‘binnenstebuiten’ te keren.