Afschaffing euro geen prioriteit meer voor Italiaanse populisten
Vijfsterrenbeweging-stichter Beppe Grillo. Foto: AFP

De Italiaanse Vijfsterrenbeweging beschouwt de terugkeer naar de lire plots niet langer als een prioriteit. Op minder dan twee maanden van de parlementsverkiezingen lijkt de partij ineens een pak minder eurosceptisch.

De populistische Vijfsterrenbeweging profileerde zich lange tijd als een vurige tegenstander van de EU. Zo beloofde ze haar kiezers een referendum te organiseren over de afschaffing van de euro en de terugkeer naar de Italiaanse lire. Maar op twee maanden van de parlementsverkiezingen moet die strekking het onderspit delven voor een meer pro-Europese houding: de euro moet toch niet worden afgeschaft, verklaarde premierkandidaat Luigi Di Maio.

Eerder deze week beslisten de leden van de partij ook al om de Europese fractie van eurosceptisch UKIP-boegbeeld Nigel Farage de rug toe te keren en toe te treden tot de liberale ALDE van Guy Verhofstadt. Die deal ketste uiteindelijk af: de voorwaarden van ALDE bleken toch te liberaal voor de Vijfsterrenbeweging, maar een terugkeer naar de eurosceptische fractie zit er ook niet in. De zeventien Europarlementsleden van de partij zullen nu een eigen autonome fractie oprichten voor de volgende Europese verkiezingen, kondigde stichter Beppe Grillo aan.

Op 4 maart zijn er in Italië parlementsverkiezingen. In de peilingen staat de anti-establishmentpartij momenteel op een tweede plaats, na de rechtse coalitie die bestaat uit het Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi en de Lega Nord. De toekomst van de euro in Italië is een belangrijk verkiezingsthema. Ook Berlusconi liet al optekenen dat het verlaten van de euro ‘niet houdbaar zou zijn voor de economie’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig