In de nacht van dinsdag op woensdag werden molotovcocktails naar de bekende Ghriba-synagoge op Djerba gegooid. Dat meldt een lokale bron. Economische protesten in het Noord-Afrikaanse land breidden zich de afgelopen dagen uit.

Een dikke zeven jaar nadat de Arabische Lente er startte, is er opnieuw onrust in Tunesië. De prijzen zijn gestegen en de belastingen zijn verhoogd. Dat leidt tot veel ontevredenheid. In verschillende steden kwamen de voorbije dagen mensen op straat. Bij confrontaties met de veiligheidsdiensten kwam al zeker één demonstrant om het leven.

Dinsdag was het overdag wel rustig, maar ’s nachts flakkerde de onrust weer op. ‘Er was een mislukte poging om de synagoge plat te branden met molotovcocktails, maar goddank raakte niemand gewond’, schreef Elie Trabelsi, de zoon van de voorzitter van de synagoge, woensdag op Facebook. ‘Dit heeft natuurlijk te maken met de vreedzame protesten tegen de begroting’, voegde Trabelsi daar sarcastisch aan toe.

In sommige steden werd er geplunderd en braken gevechten uit tussen politie en betogers. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat er meer dan 200 mensen opgepakt werden, en dat er tientallen gewonden waren door de schermutselingen.

De Tunesische media berichten dat het leger in staat van paraatheid is om de staatsinstellingen te beveiligen.

Tunesië wordt algemeen beschouwd als het enige succes van de Arabische Lente van 2011 - het was ook het land waar de Arabische Lente van start ging. Maar door de onrust na de revolutie en een reeks aanvallen door opstandelingen vertraagt de economie. Volgens de regering zijn de prijsstijgingen en belastingen nodig om de economie te doen heropleven en het begrotingstekort terug te dringen.