Deelfietsendienst trekt weg uit Brussel door vandalisme

Na nog geen drie maanden stopt het verhaal van de groene deelfietsen van GoBee.Bike in Brussel. De reden die het bedrijf geeft om weg te trekken is het vandalisme op hun fietsen. Een nieuw reglementair kader rond de deeldiensten moet voor een betere omkadering zorgen, zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).

‘De afgelopen weken heeft het vandalisme grenzen bereikt die we niet langer kunnen overwinnen’, klinkt het bij GoBee.Bike. ‘We waren bereid om de risico’s te nemen en ons geld, onze tijd en onze mankracht te investeren, maar de nieuwe fietsen waren al na enkele uren opnieuw gevandaliseerd.’

GoBee.Bike en oBike waren de enige deelfietsensystemen in Brussel, maar daar komt nu een einde aan. Een domper voor Brussel, dat zich wil profileren als een fietsstad.

‘We vinden het jammer, maar er zijn nog spelers met interesse om naar Brussel te komen’, zegt Mathias Dobbels, woordvoerder van minister Smet.

Het nieuwe reglementaire kader waar de minister aan werkt, moet meer duidelijkheid scheppen. Daarin zal ook gevraagd worden aan de deelfietsenbedrijven om kapotte fietsen binnen de 24 uur te herstellen.