Kenny De Ketele en Moreno De Pauw degraderen concurrenten tot figuranten in Zesdaagse van Rotterdam
Foto: Marc Van Hecke

In een volgepakt Ahoy schreven Kenny De Ketele en Moreno De Pauw dinsdag de 36ste Wooning Zesdaagse van Rotterdam op hun naam. In 1976 wonnen Patrick Sercu en Eddy Merckx als laatste Belgische koppel de Nederlandse klassieker.

Het Oost-Vlaamse duo heerste en verdeelde en degradeerde de concurrenten tot figuranten. Bij het aansnijden van de slotdag had de tandem van Sport Vlaanderen-Baloise, die in Ahoy het blauwe shirt van hoofdsponsor Wooning showden, twee ronden voorsprong op de rest. Na winst van de chronorit versierden De Ketele-De Pauw een winstronde.

In de dernyfinale werd er fel gebikkeld. De Duitser Roger Kluge won, maar De Ketele had aan een derde plaats genoeg om een tweede bonusronde te pakken. De rest uitgeteld tegen het canvas: vier ronden voorsprongen, zelden gezien. In de finale over 50’ en 50 ronden konden De Ketele-De Pauw, die van de eerste dag de rangschikking aanvoeren, zich beperken tot controleren.

Drie jaar na Iljo Keisse, die drie jaar op rij met Niki Terpstra won, is België opnieuw primus in Ahoy. Voor De Ketele is het de 14de zege in een zesdaagse. De Pauw zit aan zes voltreffers, telkens met De Ketele als gids.

De strijd om de podiumplaatsen boeide het publiek. Yoeri Havik en Wim Stroetinga eindigden tweede voor de Franse wereldkampioenen Morgan Kneisky en Benjamin Thomas. Terpstra en Van Baarle tuimelden naast het podium.

Eindstand:

1. DE KETELE-DE PAUW

op 4 ronden

2. Havik-Stroetinga

op 5 ronden

3. Kneisky-Thomas

op 6 ronden

4. Terpstra-Van Baarle

5. Torres-Mora Vedri

Kenny De Ketele en Moreno De Pauw degraderen concurrenten tot figuranten in Zesdaagse van Rotterdam
Foto: Photo News

De Ketele: “Witte vlek op de boarding is weggewerkt”

“Jaar na jaar werd ik geconfronteerd met de indrukwekkende erelijst van deze zesdaagse”, gaf De Ketele na afloop toe. “Alle zesdaagserenners met naam en faam hebben een plaats op de boarding. Met Jasper De Buyst lonkte ik al eens naar de oppergaai, maar toen werd ik op de slotdag ziek. Ondanks de riante voorsprong was ik best wel wat gespannen voor de slotdag. Een witte vlek op de boarding is weggewerkt. Dat we op de slotdag nog twee bonusronden zouden versieren, had ik niet ingecalculeerd, maar het was mooi meegenomen. Deze overwinning koester ik.”

De Pauw: “Doelstellingen gerealiseerd”

“Naar deze zesdaagse kijk ik ieder jaar uit. De leuke sfeer motiveert ons om het beste van onszelf te geven. Bij het begin van het zesdaagseseizoen hadden we Gent en Rotterdam als doelen gesteld. Opdracht volbracht. De manier waarop we winnen, is niet uniek, maar toch zeer ongewoon. Dat we in Bremen niet samen kunnen rijden, is niet leuk, maar daar moeten we ons bij neerleggen. De organisatoren zijn de baas. Het zijn zij die betalen. Vanaf nu gaat de focus naar het WK in Apeldoorn. Dat we gezien onze status in Bremen, Berlijn en Kopenhagen niet anoniem kunnen meerijden, moeten we er bijnemen”, aldus Moreno De Pauw.