Bannon stapt op bij Breitbart News
Foto: EPA-EFE
Stephen K. Bannon, de vroegere chef strategie van president Trump, stapt op als uitvoerend voorzitter van het ultraconservatieve Breitbart News. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend.

Bannon betaalt de rekening voor zijn belastende uitspraken in het ophefmakende boek ‘Fire and Fury’. In het boek veroordeelt Bannon de ontmoeting tussen Donald Trump Jr., schoonzoon Jared Kushner en de vroegere campagneleider Paul Manafort met een Russische advocate tijdens de verkiezingsstrijd van 2016. Bannon noemde die bijeenkomst ‘verraad, onpatriottisch en rotzooi’.

Het vertrek van Bannon stond in de sterren geschreven toen de steenrijke Rebekah Mercer zich eind vorige week van hem distantieerde en haar financiële steun voor hem introk. Dat deed ze vanwege de opmerkingen in het boek.

Bannon excuseerde zich, maar tevergeefs. ‘Ik betreur dat mijn late antwoord op het onnauwkeurige rapport met betrekking tot Don Jr. de aandacht van de historische verwezenlijkingen van het eerste jaar presidentschap hebben afgeleid’, aldus Bannon. 'Mijn steun voor president Trump en zijn beleid is ook onwankelbaar', verzekert Bannon nog. 'Dat toon ik dagelijks in mijn radioshows, op Breitbart News en in mijn speeches en optredens. Trump was de enige kandidaat die de Clinton-machine kon verslaan.'

Bannon werd in augustus aan de deur gezet in het Witte Huis.Volgens Trump is hij toen naast zijn job meteen ook zijn verstand verloren. ‘Steve doet het voorkomen alsof hij een oorlog voert met de media, die hij de oppositie noemt. Maar toen hij in het Witte Huis zat, lekte hij de hele tijd valse informatie naar de media om zichzelf belangrijker te maken dan hij was', aldus Trump.