Trump: ‘Ik zou Oprah verslaan’
Foto: EPA-EFE

Na haar ‘presidentiële’ speech tijden de Golden Globes regende het speculaties dat Oprah Winfrey zich kandidaat zou stellen tijdens de presidentsverkiezingen van 2020. Zelf ontkent ze, maar huidig president Donald Trump is ervan overtuigd dat hij haar zou kunnen verslaan.

Trump zegt dat het erg fijn zou zijn om op te komen tegen Oprah, en vult aan dat hij haar erg goed kent. ‘Ik was te gast in haar show’, zegt Trump. Toch is hij er niet van overtuigd dat ze zich kandidaat zou stellen. ‘Ik heb Oprah erg graag, en ik denk niet dat ze kandidaat zou zijn.’

In 1999 vroeg Larry King in een interview aan Trump wie hij als vicepresident zou willen, en hij antwoordde toen dat ‘Oprah altijd zijn eerste keuze zou zijn’. ‘Ze is populair, briljant, een fantastische vrouw. We zouden een goed duo vormen.’

Speech

#Oprah2020 en #oprahforpresident waren trending op sociale media, na de speech van Oprah op de Golden Globes. Met haar toespraak, een eerbetoon aan de #metoo-beweging, reeg Winfrey de staande ovaties van de elite van de Amerikaanse tv- en filmindustrie aaneen.

Tegenover het persagentschap Bloomberg ontkende ze dat ze presidentiële ambities heeft. Maar in de coulissen van de Golden Globes gaf haar partner, Stedham Graham, de believers in #Oprah2020 wel een sprankeltje hoop. ‘Dat beslist het volk’, zei hij, toen de LA Times hem vroeg naar eventuele presidentiële plannen. ‘Ze zou het zeker doen.’ Twee naaste vrienden verklaarden dan weer anoniem aan CNN dat Oprah al maanden een eventuele kandidatuur overweegt.

De dochter en raadgever van de president, Ivanka Trump, prees de speech van Oprah op Twitter. Ivanka zei eerder al dat seksueel grensoverschrijdend gedrag ontoelaatbaar is.