Philippe Gilbert mikt voluit op plaatsje in geschiedenisboeken met eigen hashtag: “Strive For Five”
Foto: BELGA

Met zeges in de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race beleefde Philippe Gilbert (35) een schitterend voorjaar in 2017. De ambitie voor de komende jaren is gekend, de Waalse Monegask droomt van zeges in alle monumenten. Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix zijn dan ook met stip aangeduid, in 2018 of 2019, wanneer zijn contract met Quick-Step Floors afloopt.

Met de hashtag #StriveForFive maakt Gilbert al een paar weken duidelijk dat het hem menens is om alle monumenten op zijn naam te brengen. De Ronde van Lombardije, de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik heeft hij reeds op zak, met Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo heeft hij nog twee andere wedstrijden in het vizier. “Het is van 2007 geleden (toen hij 52e werd) dat ik nog eens van de partij was in Parijs-Roubaix, maar nu start ik er opnieuw en met ambitie”, stelt hij op stage in het Spaanse Calpe. “Toen ik jong was, wilde ik de vijf monumenten winnen. Het was een kinderdroom. Daarna werd ik prof en realiseerde ik me hoe moeilijk het zou zijn om dat voor elkaar te brengen. Nu heb ik drie monumenten gewonnen, ik moet het gewoon proberen en het motiveert me om zo hard te blijven werken. Ik trek echt naar Roubaix met het idee dat ik er wil winnen.”

Ook Milaan-Sanremo moet nog van zijn lijstje. Hij eindigde er al twee keer op het podium, in 2011 (derde) en 2008 (derde). “Maar Milaan-Sanremo is een loterij, je moet er echt geluk hebben. Eddy Merckx won er zeven keer, hem lukte het wel, maar ik kwam nog niet dichter dan een derde stek.”

Of Gilbert er ook nog een Ardens luik aan breit, is niet helemaal duidelijk. “Veel hangt af van de omstandigheden waarin je moet koersen”, zegt hij. “Als je zoals vorig jaar een mooi voorjaar hebt met goed weer, kan je die conditie nog wat rekken tot Luik-Bastenaken-Luik. Maar dat zien we dan nog wel. De klemtoon ligt dit voorjaar op Milaan-Sanremo en de kasseiklassiekers, niet op de Ardense hellingen (vorig jaar reed hij de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik niet door een blessure die hij opliep in de Amstel Gold Race, die hij won, nvdr.).

LEES OOK: Renners ambitieus bij ploegvoorstelling Quick Step in Spanje