Nooit eerder zoveel vacatures bij VDAB
Foto: Photo News

De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB ontving het voorbije jaar 258.124 vacatures. Dat zijn er 13,9 procent meer dan een jaar eerder.

Nooit eerder werden zoveel vacatures aan de VDAB gemeld, aldus de arbeidsbemiddelingsdienst. Bijna een derde van die vacatures raakte niet ingevuld.

Van die meer dan 250.000 vacatures waren er bijna honderdduizend voor hooggeschoolden (hoger beroepsonderwijs en bachelor- en masterdiploma’s). Dat is een stijging met 15,6 procent. Ruim 100.000 vacatures waren voor laaggeschoolden: een stijging met 10,8 procent. Het aantal vacatures voor middengeschoolden (derde en vierde graad secundair) steeg met 16,8 procent tot 56.000.

Industriële sectoren

Er was vooral een grote arbeidsvraag vanuit de industriële sectoren, zoals de sector van de ‘vervaardiging van machines en toestellen’, de sector ‘textiel, kleding en schoenen’ en de sector ‘vervaardiging van transportmiddelen’. Deden het ook erg goed: de metaal- en de chemische sector.

Deden het minder goed: de sector van de ‘vervaardiging van bouwmaterialen’, de sector van de ‘informatica, media en telecom’, de sector van de ‘grafische nijverheid, papier en karton’, de sector ‘overige dienstverlening’ en de sector ‘ontspanning, cultuur en sport’.

Van die vacatures raakte 70,5 procent ingevuld. ‘Dat is relatief weinig. We voelen de krapte op de arbeidsmarkt toenemen’, zegt Willem Vansina, verantwoordelijke van de VDAB-studiedienst. Vooral voor hogere profielen, zoals verpleegkundigen of calculators in de bouw, ligt de invullingsgraad erg laag. De helft van alle VDAB-vacatures raakt ingevuld binnen de veertig dagen, de andere helft duurt langer.

Bij de studiedienst wijst men erop dat ook in moeilijker tijden niet alle vacatures ingevuld raken. ‘Ook in economisch slechte tijden raakt een vijfde van de vacatures niet ingevuld’, aldus Vansina. Als vacatures niet worden ingevuld, is dat niet noodzakelijk omdat er geen geschikte kandidaten waren. Vacatures kunnen ook worden geannuleerd omwille van bijvoorbeeld het wegvallen van een bestelling of interne verschuivingen.