Peeters: ‘Alle coalitiepartners zullen zich donderdag achter de premier scharen’
Foto: Photo News

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) benadrukt dat premier Charles Michel (MR) donderdag applaus kan verwachten op alle meerderheidsbanken. Michel geeft dan in het parlement meer tekst en uitleg over de Soedan-kwestie.

Onder meer de oppositiepartijen PS en CDH kondigden al aan dat ze donderdag in het parlement een motie van wantrouwen zullen indienen tegen N-VA-staatssecretaris Theo Francken na de Soedan-kwestie. Die stemming komt rijkelijk te laat aangezien de meerderheidspartijen de rangen intussen al gesloten hebben. CD&V-vicepremier Kris Peeters helpt nu de laatste twijfel de wereld uit: ‘ik ben ervan overtuigd dat de premier donderdag tekst en uitleg zal geven en dat alle meerderheidspartijen zich achter de premier zullen scharen’, benadrukte hij bij VRT Nieuws na het kernkabinet vandaag.

Business as usual?

Bij de start van dat eerste kernkabinet van het nieuwe jaar deden de vicepremiers er alles aan om het gevaar van een sluimerende regeringscrisis weg te wuiven. Volgens de premier is het nu alweer business as usual. ‘En dat moet ook aangezien er nog veel werk op de plank ligt’, klinkt het daar.

Ook Open VLD-vicepremier Alexander De Croo benadrukte dat de regering weer overgaat tot de orde van de dag. ‘Buiten de regering zijn er een aantal die elkaar af en toe in de haren vliegen, maar binnen de regering hebben we altijd verder gewerkt. Binnen de regering is er geen spanning.’

Excuses voor Michel

Europarlementslid Gérard Deprez (MR) heeft zijn excuses aangeboden aan premier Michel. Deprez had onlangs gezegd dat we met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken 'de grens bereikt hebben van wat tolereerbaar is'. Deprez trekt die woorden niet terug, maar verontschuldigt zich voor de schade die deze hebben toegebracht aan de premier.

'Sommige politieke spelers hebben mijn uitspraken gebruikt en dat heeft de premier schade toegebracht, als premier en als mens', zegt Deprez nu. Hij blijft wel bij zijn analyse over Francken, maar benadrukt dat hij nooit het ontslag van de staatssecretaris heeft gevraagd. Deprez hoopt dat het onderzoek dat het CGVS zal voeren naar de uitwijzing van Soedanezen snel resultaten oplevert.