Franse vrouwen klagen ‘heksenjacht’ op aanhoudend flirtende mannen aan
Oscarwinnares Catherine Deneuve. Foto: AFP

Honderd Franse vrouwen, onder wie actrice Catherine Deneuve, nemen het in een opiniestuk in Le Monde op voor mannen die aanhoudend of onhandig flirten.

‘Verkrachting is een misdaad, maar aanhoudend of onhandig geflirt is geen overtreding’, klinkt het dinsdag in een opiniestuk bij Le Monde. Al zeker honderd vrouwen zijn akkoord met de stelling. Onder hen enkele notoire Françaises, zoals Oscarwinnares Catherine Deneuve, uitgeefster Joëlle Losfeld, zangeres-actrice Ingrid Caven en radioster Brigitte Lahaie.

Volgens de ondertekenaars is een en ander na de affaire-Weinstein en #metoo ontspoord. Ze verdedigen ‘een vrijheid om lastig te vallen, die essentieel is voor de seksuele vrijheid’. Maar in de plaats daarvan zou een ‘heksenjacht’ aan de gang zijn. ‘Mannen worden gestraft, soms zelfs ontslagen, voor een simpele aanraking van de knie’, klinkt het onder meer.

‘Wij zijn voldoende gewaarschuwd om toe te geven dat seksuele driften aanstootgevend en primitief zijn, maar we zijn ook slim genoeg om onhandig geflirt niet te verwarren met seksueel geweld’, klinkt het. ‘Wij herkennen ons niet in dit soort feminisme dat getuigt van een haat tegen mannen en seksualiteit.’