Topbankier heeft spijt over bitcoin-uitspraak: ‘Geen fraude’
Foto: REUTERS

Wall Street-bankier Jamie Dimon noemde de cryptomunt ‘een fraude die erger is dan de Nederlandse tulpenbollenmanie in de zeventiende eeuw’. Maar daar komt hij nu op terug.

Bestuursvoorzitter Jamie Dimon van zakenbank JPMorgan Chase heeft spijt van zijn uitspraak dat de bitcoin ‘frauduleus’ is. Dat zei hij vandaag tegen de Amerikaanse nieuwszender Fox. De topbankier stond tot vandaag nochtans bekend als een van de voornaamste sceptici van de bitcoin. 

Dimon noemde vorig jaar de cryptomunt een fraude die erger is dan de Nederlandse tulpenbollenmanie in de zeventiende eeuw. En hij voegde eraan toe dat hij JPMorgan-handelaren meteen zou ontslaan als ze in bitcoins zouden stappen.

Solide technologie

Maar op die uitspraken komt hij nu opvallend terug. Dimon is plots milder geworden over de digitale munt en zegt dat hij spijt heeft van zijn uitspraak dat de bitcoin ‘frauduleus’ is. De topbankier voegt eraan toe dat blockchain, de technologie achter de bitcoin, solide lijkt.

Zelfs de omstreden beursgangen van cryptomunten, zogeheten ICO’s, moeten ‘individueel’ beoordeeld worden, zegt Dimon nu. Zij het wel met een slag om de arm. ‘Ik ben eigenlijk helemaal niet zo geïnteresseerd in het onderwerp’, klinkt het voorzichtig.

Eigen termijncontracten

Dimon wordt alom gezien als een van de best presterende topbankiers op Wall Street. De uitspraken die hij vorig jaar over de bitcoin maakte, kregen snel navolging. Onder meer topman Larry Fink van Blackrock trad Dimon later volmondig bij.

Maar de kritiek op de bitcoin kwam Dimon in het bankmilieu ook op veel kritiek te staan. Vooral toen het nieuws naar buiten kwam dat JPMorgan overwoog om zelf termijncontracten op de digitale munt te lanceren. Wie zo’n bitcoin-future in bezit heeft, hoeft zelf geen bitcoins te hebben. Goldman Sachs kocht al zulke futures voor bepaalde klanten en zou werken aan een handelsdesk voor cryptovaluta.

Piek op 19.000 dollar

Toen Dimon zijn uitspraken deed koerste de bitcoin rond de 4.100 dollar, maar in de laatste maanden van dit jaar is de digitale munt ongekend in waarde gestegen. Volgens data van Bloomberg betalen beleggers dinsdag 14.243 dollar voor een bitcoin. De voorlopige piek van de bitcoin lag in december, toen de cryptomunt tijdelijk voor meer dan 19.000 dollar werd verhandeld.