Tramongeval met zwangere vrouw ‘jammerlijke samenloop van omstandigheden’
Archiefbeeld Foto: Joris Herregods

Het incident zaterdag waarbij een zwangere vrouw levensgevaarlijk gewond raakte toen ze met haar voet klem kwam te zitten tussen de deur van een tram, was ‘een jammerlijke samenloop van omstandigheden’. Dat zegt De Lijn na het bekijken van de beschikbare camerabeelden.

Een 21-jarige zwangere vrouw raakte zaterdagmiddag zwaargewond, toen ze de tram wilde nemen op de Antwerpsesteenweg in Hoboken. Rond 16.30 uur wilde ze tram 2 achterwaarts met een buggy via de middelste deur van het tweede stel opstappen. Dat lukte niet en toen de deuren sloten, raakte haar voet ertussen gekneld. De tram vertrok en de vrouw werd enkele meters meegesleurd, tot ze op het perron viel.

De Lijn verklaart dat deur van de tram - na het gebruikelijke waarschuwingssignaal - sloot omdat ze slechts de tip van haar voet tussen de deur had gestoken. Daardoor trad het detectiesysteem niet in werking. ‘De vrouw zat met de tip van haar voet onder het rubber van de deur klem, maar omdat het detectiesysteem dat niet opmerkte had de bestuurder groen licht om te vertrekken’, aldus Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn.

De trambestuurder zou weinig te verwijten vallen. ‘Hij zag in zijn spiegel dat de vrouw naast de tram stond, maar dat kon van alles betekenen: een perron is lang niet altijd leeg wanneer een tram vertrekt.’

Een medisch urgentieteam kwam ter plaatse. Op het eerste gezicht leken haar verwondingen beperkt tot enkele oppervlakkige wonden aan haar bovenbeen. Later bleek de situatie veel ernstiger dan gedacht en zelfs levensgevaarlijk voor de vrouw en haar ongeboren kind. Haar huidige toestand wordt niet bekendgemaakt.