Ombudsman: ‘Wie bij VRT begint, laat bagage achter aan de ingang’
Foto: Joris Herregods

Een aanwerving bij de VRT doet stof opwaaien. Vooral op Twitter dan. VRT-ombudsman Tim Pauwels reageert op de commotie: ‘Een jongedame van 23 is begonnen aan een baan achter de schermen op VRT NWS. Zullen we even wachten met veroordelen?’, aldus Pauwels.

Kort nadat Jihad Van Puymbroeck (23) op Twitter had bekendgemaakt dat ze aan de slag gaat als ­sociale-mediaredactrice bij de VRT, kreeg ze diezelfde sociale media over zich heen. Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde (N-VA) reageerde al snel met: ‘Allez, laat ons hopen dat u een neutrale onafhankelijke rol zal spelen in uw nieuwe functie bij @VRT. (...) Benieuwd!’ Dat was zeer braaf in vergelijking met wat volgde.

Van Puymbroeck kwam in 2016 al in beeld toen staats­secretaris Theo Francken (N-VA) zich denigrerend uitliet over haar Twitter-naam, @Jihad--VP. Toen hij later ontdekte dat Jihad wel degelijk haar voornaam is, excuseerde hij zich. Van Puymbroecks moeder is Marokkaanse, haar vader een bekeerde Belgische moslim. Ze legde toen uit dat haar naam ‘superdiversiteit uitstraalt’.

Pas toen Twitter er gisteren lucht van kreeg dat ze in het verleden actief was bij Groen Beveren en als redactielid van KifKif, ging het hek echt van de dam. Uit rechtse en extreemrechtse hoek kwam er een massa – vaak grove – tweets.

‘Oude tweets zijn oude tweets’

De ombudsman van de VRT, Tim Pauwels, reageert na enkele reacties van het publiek op de aanstelling. ‘Sommige naargeestige reacties maken mij niet trots op ons Vlaamse maatschappelijke debat’, zegt Pauwels. ‘Oude tweets zijn oude tweets.’, argumenteert hij. ‘Er zijn weinig mensen die in hun leven nooit domme dingen doen.’ Pauwels juicht toe dat Van Puymbroeck de oude tweets ontoegankelijk heeft gemaakt.

Daarnaast wijst hij erop dat er bij VRT NWS ook andere mensen werken die geen politieke maagden zijn. ‘Pol Van Den Driessche switchte wel vaker tussen politiek en journalistiek. Bij VRT NWS is de regel al generaties lang dezelfde: wie bij VRT NWS begint, laat zijn bagage achter aan de ingang. Wie dat niet kan, moet ander werk zoeken. Punt.’

Pauwels wijst er ook op dat Van Puymbroeck na een lange, open procedure is aangeworven voor haar competenties inzake sociale media. Daarbij is heel duidelijk geëist dat ze alle engagementen zou stopzetten en zich onpartijdig zou opstellen, zegt hij. ‘Degenen die bij het gesprek waren, vonden haar houding op dat vlak overtuigend.’